Може ли робот да бъде справедлив съдия? Според Естония - да

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 март 2019 в 14:27 7378 0

Кредит Pixabay

Министерството на правосъдието на Естонски отправи официално молба към От Велсберг (Ott Velsberg), главен специалист в страната по събиране на данни, да изработи "съдия-робот", който да се грижи за нерешени съдебни искове за дребни материални спорове, съобщи WIRED.

Планираният "съдия-робот" ще разполага с изкуствен интелект, който трябва да анализира правни документи и друга подходяща информация и да вземе решение. Въпреки че накрая човек - съдия ще преглежда тези решения, проектът е ярък пример за справедливост в тази най-дигитална страна в Европа.

E-Стония

Естония, малка северноевропейска страна с население по-малко от 1,4 милиона жители, направи впечатляващи крачки в дигитализирането, оптимизирането и модернизирането на правителствените си функции. Естония стартира своята програма за електронно пребиваване (e-Residency), която позволява на почти всички, включително чужденци, да имат достъп до услугите на естонското правителство.

Идеята за робот-съдия може да стане успешна в Естония отчасти защото вече жителите на страната използват национална дигитална лична карта и се възползват от различни онлайн услуги, като електронно гласуване и подаване на данъчна декларация. Правителствените бази данни са свързани помежду си в системата X-road - цифрова инфраструктура, която улеснява обмена на данни. Естонските жители могат също да проверяват кой е имал достъп до тяхната информация, като влизат в държавния дигитален портал.

И не само съдебната система получава помощ от изкуствен интелект в страната - всъщност AI вече е автоматизирал редица правителствени функции. Например сканирането на сателитни изображения с алгоритми за дълбоко обучение, за да се определи дали субсидираните земеделски стопани следват правилата, определени от правителството. Според Велсберг системата е спестила 665 000 евро през първата година на въвеждането си, тъй като инспекторите посещават обектите по-рядко и се занимават с други задачи.

AI алгоритмите дори сканират автобиографиите на уволнени работници, за да им намерят нова работа. Около 72% от работниците, които получават новите си работни места чрез системата, продължават да работят след шест месеца там, в сравнение с 58% преди да се въведе тази система.

Децата, родени в Естония, автоматично се записват в местните училища при раждането си, така че родителите не трябва да се регистрират в списъци на чакащите или да се обаждат на училищните администратори, а всички медицински документи се прехвърлят автоматично в местните образователни институции.

Сила на изкуствения интелект

Това не е първият път, когато алгоритъм се занимава с правни въпроси. Например британският chatbot помогна да се обжалват над 100 000 глоби за паркиране в Лондон и Ню Йорк.

Новата естонска инициатива показва силата на изкуствения интелект и как той не само може да рационализира дейността на правителствените органи, но и да раздава справедливост..

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !