04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На Nvidia й омръзна от копачите на криптовалута

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 януари 2018 в 13:42 596683
Снимка: Digital Trends

Един от водещите производители на видеокарти за персонални компютри и лаптопи в света Nvidia е изключително недоволен от високото търсене на продуктите му и от факта, че цените им са се увеличили спрямо 2017 г. почти двойно.

Работата е там, че безпрецедентният бум на пазара на видеокарти е предизвикан от "криптовалутната треска" - копачите изкупуват почти всичко в магазините, което е и причината за целевата аудитория на компанията - геймърите - да не остане почти нищо.

Но производителят изглежда е намерил решение на този проблем.

Nvidia помоли своите търговски партньори да не продават повече от две видеокарти на един клиент. Само така, смята производителят, ще може да се справи с острия недостиг на продуктите си на пазара. Това заявиха представители на компанията за ComputerBase.

Производителят е недоволен от факта, че в момента почти цялата гама видеокарти, особено по-мощните, се купуват от копачите на криптовалута.

"За Nvidia геймърите винаги са на първо място. Всички наши дейности, свързани с продуктовата линия GeForce, са насочени към нашата целева аудитория. И за да могат геймърите в сегашната ситуация все още да имат достъп до графичните карти GeForce, препоръчваме на нашите търговски партньори да направят съответните корекции, за да продължат да отговарят на нуждите на геймърите".

За добиване на криптовалута и за печалби от нея не е необходимо просто една мощна видеокарта, а цяла "ферма" от тях. Често един копач може да работи с 10-20 видеокарти наведнъж или дори повече. Желаещите да печелят криптовалути през изминалата година станаха многократно повече - вината е рязкото увеличение на курса на всички основни цифрови валути. Например, биткойните за година поскъпнаха от 1000 долара до 20 хиляди долара. В пъти, дори десетки пъти са увеличили цената си и другите криптовалути.

В резултат на това някъде в средата на годината се наблюдава значителен дефицит на пазара на видеокарти.

Производителите не се справят с постоянното нарастващо търсене, а рафтовете за магазините са празни, тъй като картите се разпродават, дори преди да стигнат до магазините. И всичко, което стига до масовия потребител, се продава на много завишени цени. Това коментират и представителите на Nvidia - повечето видеокарти на компанията сега се продават на цена, която е два пъти по-висока от препоръчителната цена на дребно от производителя.

Въпреки това компанията не може директно да повлияе на ситуацията на пазара - само продавачите могат да ограничат продажбата на видеокарти по някакъв начин и зявлението на производителя е само препоръчително.


PetarD
Рейтинг : 11558
24.01 2018 в 09:30 3
+ 5
- 2
"Nvidia помоли своите търговски партньори да не продават повече от две видеокарти на един клиент."
Чист PR. Ключовата дума е "помоли".
+ 6
- 13
Прочее, биткоин точно не се копае с видеокарти.
+ 7
- 6
Що не си кажат направо че не могат да произведат количествата?
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.