Най-добрите визуализации на научни данни за 2014 г.

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 януари 2015 в 00:14 8000 0

Планетата на фона на акреционния диск на черната дупка във филма Interstellar.

Всяко научно изследване генерира много данни, които след анализ се превръщат в ценна информация. Докато традиционните графики и таблици често са разбираеми само за специалистите, инструментите за визуализация дават възможност да видите и усетите същността на изследваното явление. Това понякога води до съвсем различно ниво на разбиране. Представяме подбор на най-добрите примери за визуализация от различни области на науката.

1. Нов метод за визуализация на електрическата активност на мозъка помага да се анализират следите от мисловните процеси. В дясно е модел на мозъка на здрав човек. Снимките вляво и в центъра са на хора в кома.

2. На територията на САЩ са засяти 34 милиона хектара със зърнени култури. Спътникова снимка с помощта на филтри визуализира ефект от флуоресценция, който е следствие от фотосинтезата. Така NASA помага да се следи обработваемата земя.

3. Компютърна симулация на коронарни изригвания на маса от атмосферата на Слънцето. Те са усукани, губят стабилност и описват странни траектории. Взаимодействайки със земната магнитосфера, заредените частици предизвикват красивите северни сияния.

4. Всяка линия в кръга показва предаването на сигнали между различни части на мозъка, по данни на електроенцефалография. Отляво може да се види карта на мисловните процеси на здрав човек, а отдясно - под влиянието на псилоцибин, структурно сходен със серотонина.

5. Следният видео клип за проекта Beccario показва промените в океанските течения и облачността след тропическата буря Кристобал. Преместванията на въздушните маси са показани като сиви линии. Опасните зони са в областта на турбуленция и повишена плътност. В цвят са показани температурните градиенти.

6. Джеймс Чешир (James Cheshire) е решил да покаже разпределението на плътността на населението.

7. Ерик Фишер (Eric Fischer) е отбелязал на карта социалното взаимодействие на хората по данни на 6 месечен мониторинга на съобщенията в Twitter.

8. Дъг Кантър (Doug Kanter)  е написал софтуер за сравнение на нивото на глюкоза в кръвта при различна активност и прием на храна. Това приложение под името "Databetes" може да помогне на хората, болни от диабет.

9. Бенджамин Хениг (Benjamin Hennig) е направил карта, показваща най-отдалечените кътчета на планетата. Той изчислява най-малкото време за пътуване от всяка точка на Земята до най-близкия голям град и след това, според данните променил геометрията на картата. Гренландия изглежда като самотен балон, докато Азия се е свила под тежестта на една трета от населението на света.

10. Астрофизикът Кип Стивън Торн (Kip Stephen Thorne) е не само автор на идеята за научно-фантастичния филм "Interstellar", но и създател на математическия модел, описващ поведението на светлината в близост супермасивна черна дупка. Визуализацията на гравитационните и релативистични ефекти е направена след внимателни изчисления. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !