03 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-големият в света пречиствател на въздуха е изграден в Китай

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 януари 2018 в 00:00 592482

Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, пълна с въздушни филтри и захранвана от слънчеви панели, приключи тестовете си край китайския град Шанси.

Местните властите търсят начини за справяне с националния проблем - хроничния смог, а кулата значително подобрява качеството на въздуха в радиус от 10 квадратни километра, според ръководителите на проекта, съобщава South China Morning Post

Кулата пречиства 10 милиона кубически метра въздух на ден. След тестването се планира инсталирането на 500-метровата версия на това съоръжение в един от кварталите на града.

Снимка: South China Morning Post.

Тестовете на гигантския пречиствател Smog Free Tower се извършва от специалисти от Китайската академия на науките. В отчета се съобщава, че кулата филтрира 15% от фините прахови частици PM 2.5, един от най-вредните компоненти на замърсяването на въздуха в градовете и токсичните оксиди на азота и сярата.

Източник: South China Morning Post.

Строителството на кулата завърши през май 2016 г., но инсталацията все още се тества. Почистващото устройство получава електроенергия от соларните панели, разположени в основата на кулата. Около инсталацията има 10 сензора за чистотата на въздуха. Хората, които живеят и работят в радиуса на кулата, отбелязват, че тя е ефективна и тиха.

Източник: South China Morning Post.

По-рано в централния парк на Пекин е изградена друга пречиствателна станция, проектирана от холандския художник и изобретател Даан Розегаард (Daan Roosegaarde). Седемметровата кула на Розегаард пречиства 720 000 м3 на ден и се захранва от градска мрежа, чиято електроенергия се произвежда от електроцентрали, работещи с въглища.


SC
Рейтинг : 16193
18.01 2018 в 22:57 2
+ 2
- 3
Сефте разбирам, че радиусът се измерва в квадратни километри.
+ 1
- 1
Само на мен ли не ми излиза сметката това чудо да работи?
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.