15 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-стръмният влак в света потегли в Швейцария (снимки, видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 декември 2017 в 06:57 500170
Новият Щосбан. Снимка: Wikimedia Commons

Селяните от Щос в кантона Швиц бяха сред първите, които се возиха с най-стръмния въжен влак в света, новият Щосбан (Stoosbahn), който бе открит за обществено ползване през уикенда, съобщи The Local.

Швейцарският президент Дорис Лойтард официално откри Щосбана в петък по време на празник на района и бе пуснат за безплатно пътуване за местните жители в събота.

Новият въжен влак отвежда пътниците от долната станция Шлатли до село Щос, с разлика във височината от 744 м за дължина от 1547 метра.

Снимка: Stoos Tourism

Въпреки максималния наклон от 110%, необичайният дизайн на влака запазва изправеното положение на пътниците в по време на четири-минутното пътуване с четирите цилиндрични вагони, които се завъртат, докато се изкачват.

Снимка: Stoos Tourism

Въженият влак заменя старо съоръжение, но бяха нужни пет години, за да се изгради заради финансови проблеми, които издържаха проекта.

За проекта бяха отделени от бюджета 43 милиона франка, но разходите стигнаха 52 милиона (около 87 милиона BGN), според информационна агенция ATS.

Снимка: Stoos Tourism

Щосбанът е най-стръмната класически въжена линия в света, което означава система, чрез която два влака, всеки свързан с кабел, пътуват в противоположни посоки по едно и също време, преминаващи половината път надолу (вижте видето по-долу, 3:15). Влаковете взаимно се уравновесяват, което означава, че е необходима малко сила, за да ги задвижи.

Едно влакче в Сините планини, Австралия, има по-стръмен наклон (122%) и се твърди, че е най-стръмната пътническа жп линията в света, но не работи като класически въжена линия, а е единичен влак, който с помощта на лебедка се придвижва нагоре и надолу по кабел.

Горната станция. Снимка: Stoos Tourism

Швейцария се слави с рекордните си инженерни проекти. Тук е най-стръмната ж.п. линия на зъбно колело в света (Pilatusbahn) и най-дългият в света влаков тунел (Gotthard Base Tunnel).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.