Немец си направи домашна "Звезда на смъртта" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 декември 2015 в 12:48 4421 0

Вдъхновен от предстоящата премиера на новия филм на сагата "Междузвездни войни", Патрик Прибе (Patrick Priebe), немски аматьор-специалист по лазери, представи работещ модел на "Звездата на смъртта".

За любопитното изобретение съобщава Gizmag.

Моделът не може да унищожава планети, но лазерите му са способни да разтопят метал. За основа е използвана плажна надуваема топка, покрита с няколко слоя от фибростъкло.

Изобретателят изчакал външната обвивка да се втвърди, направил дупка в нея и сложил вътре светодиоди. Като се включат топката свети отвътре.

След това облепил топката с алуминиеви панели в сиво. Светещите пролуките между тези панели имитират наподобяват каналите на повърхността на "истинската" Звезда на смъртта.

Дупката в отвора е затворена от кръгъл рефлектор от халогенна лампа, около ръба на който са монтирани 6 14-ватови 6 лазери. Чрез настройка на четирите регулиращи винтове на всеки лазер, може да се лъчите да се съберат в една точка пред кълбото. Резултатът е 84-ва гореща точка, която може да пробие въглеродна стомана само за няколко секунди.

За разлика от Звездата на смъртта от филма, отделните лазерни лъчи не се събират, за да се образуват един сноп - ако Дарт Вейдър използваше модела на Прибе и иска да удари няколко цели, щеше непрекъснато да коригира ъгъла на лазерите, за да се срещнат в желаната точка в космоса. Всъщност ефектът на единичния лъз може да се имитира като се постави пръчка от плексиглас на мястото, където 14-те лъча се събират.

Прибе споделя, че е похарчил около 3000 долара за лазери и още 1500$ за създаването на сферата. Той добавя, че в крайния продукт има 25 м проводници, 110 винта, 80 м стъклени влакна, един галон (3.8 л) боя, както и три квадратни метра алуминиеви листове.

Така или иначе, както коментира инженерът, това е по-евтино и по-лесно, отколкото изграждането на истинска "Звезда на смъртта". Не можем да не се съгласим с него, ако си припомним изчисленията на един финансов специалист, според които излезе, че изграждането на това съоръжение може да доведе до фалит която и да е галактическа федерация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !