Невронна мрежа "съживи" Мона Лиза (видео)

Алгоритъм, базиран само на осем кадъра, може да превърне портрета в движещо се изображение.

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2019 в 15:23 8462 0

Разработчици на Samsung демонстрираха алгоритъм, способен да превърне статични портрети в кратки видеоклипове въз основа на малък брой кадри.

Работат им е представена в статия, чийто препринт е на разположение на сайта arXiv.org.

Вече има демонстрации от изследователи в областта на изкуствения интелект на прехвърляне на информация от едно изображение към друго. Но досега не е правено въз основа само на 16, 8 или дори един кадър.

Авторите успяха да постигнат това чрез алгоритъм, базиран на конволюционна невронна мрежа, клас дълбоко самообучение на невронните мрежи.

Тя включва три невронни мрежи - Embedder, Generator и Discriminator - които преминават метаобучение. Това означава, че алгоритъмът е обучен на базата на масив от кадри с човешки лица. На всяко лице се налага маска, отчитаща границите  и изражението на лицето. Първата невронна мрежа съхранява информацията под формата на вектори. Втората чрез набор от сложни слоеве налага маска върху образа на човека. Третата действа като рецензент, който оценява реализма на получения резултат.

Тази система позволява на разработчиците да прехвърлят информация между два обекта, използвайки само един или два кадъра. Освен това, колкото повече кадри са достъпни за алгоритъма, толкова по-правдоподобен е резултатът. Авторите демонстрират възможностите на системата за снимки на Мерилин Монро и Алберт Айнщайн. Но тя работи не само за снимки, но и за картини, рисувани от художници. Тази способност бе демонстрирана с  "Мона Лиза" и "Момичето с перлената обица".

via GIPHY

©Egor Zakharov

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !