Невронни мрежи се самообучават да оцветяват черно-бели снимки

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 април 2016 в 17:44 5474 0

Една от най-интересните нови области в сферата на ИТ са невронните мрежи. Техният потенциал е огромен. Например сега оцветяват черно-бели снимки така, че да са неразличими от оригинални цветни снимки.

Не толкова отдавна, Google Inc. показа психеделични образи, създадени с DeepDream на базата на реални снимки.

Някои от генерираните изображения изглеждат плашещо. Може да опитате да направите своя картинка тук.

Пример на изкуствено генерирано изображение с DeepDream.

Но невронните мрежи могат и да оцветяват черно-бели снимки. За да се научат на това, изследователите обучават системата като й показват разнообразие от снимки. Невронната мрежа избира цветни изображения на такива обекти, които са сходни с предмета на черно-белите изображения и ги оцветява. Сега такъв проект се разработва от изследователи от Университета на Калифорния в Бъркли.

Резултатите от работата по проекта е публикувана статията Colorful Image Colorization. Не всички оцветени изображения са сполучливи, но някои са перфектни. Алгоритъмът на системата, разработен от изследователите, работи с множество конвенционални правила (като небето е синьо, тревата - зелена и т.н.), също тези алгоритми проверяват много сходни снимки, за да получат информация за точния цвят.

Цветните снимки са показани на доброволци, които се опитват да отгатнат кои снимките първоначално са били черно-бели и след това оцветени и кои - първоначално са били цветни. Около 20% от оцветените снимки са сметнати за първоначално цветни. Интересно е, че за мрежата е трудно да прецени какво да остави бяло като зелени зеленчуци в бяла чиния.

Пълната документация може да бъде намерена в Github.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !