17 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нова техника за състаряване на лица ще помага в търсенето на изчезнали деца

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 юни 2017 в 08:08 36840
Снимка: University of Bradford

Новаторска техника за състаряване на лица може да революционизира начина, по който полицията издирва изчезнали хора по света. В нея се използват компютърни алгоритми за прогнозиране на лицевите черти, съобщава Science daily.

Методът нанася ключовите белези на лицето в дадена възраст, като форма на бузите, устата и челото. След това данните се вкарват в новаторски алгоритъм, който може да произведе "фотографски образи" на лицето в различните етапи от живота.

Техниката е разработена от учени от Университета в Брадфорд, Великобритания и е публикувана в Journal of Forensic Sciences.

При нея машината се "обучава" по какъв начин остаряват хората като бива захранвана с лицеви данни от огромна база данни на хора на различна възраст. Методът подобрява настоящите техники, като постига по-голямо ниво на точност, твърдят учените. 

Те тестват своята техника като използват метода, познат като de-ageing. Взимат снимка на възрастен човек и обръщат алгоритмите на машината обратно. Резултатите след това се сравняват с истинска фотография на човека на ранна възраст. 

"Всяка година има около 300 000 случая на изчезнали хора само във Великобритания. Това беше отчасти нашата мотивация за подобряване на настоящите техники за издирване на изчезналите, особено онези, които липсват от значително време", обяснява водещият учен проф. Хасан Угаил (Hassan Ugail).

Трагичният случай на Бен Нийдам (Ben Needham), който изчезва когато е едва на 21 месеца на гръцкия остров Кос през 1991 г., е използван от екипа като тестване на тяхната техника. Според учените алгоритъмът успешно е прогнозирал външния вид на Бен.

Следователите от случая с изчезналото дете показаха свои снимки на вероятния външен вид на Бен на 11-14 години, 17-20 и 20-22 години. Според учените от Брадфорд обаче техните снимки "са по-близки с вида, който вероятно има Бен в наши дни". За съжаление според следователите Бен най-вероятно е починал при инцидент още през 1991 г., след като подновеното издирване на тялото му беше обявено за приключено в края на октомври.

"В момента работим със съответните страни за допълнителни тестове на нашия метод. Разработваме и допълнителни изследователски планове с оглед да развием този метод, така че да може да бъде включен в системите за лицево разпознаване", обяснява още Угаил.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.