07 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ново приложение за смарт часовник предава важни звуци като известия на хора с намален слух

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 ноември 2020 в 09:24 27990
Новото приложение за смарт часовник дава важни известия на хора с намален слух. Снимка: JAIN ET AL./ASSETS 2020

Ново приложение за смарт часовници предупреждава хора с намаление или загуба на слуха за близки звуци като сигнал от микровълнова фурна или клаксон на автомобил.

„Основната мотивация [за приложението] идва от собствения ми опит и разговорите, които ние с моите колеги сме водили с хора с намаление или загуба на слуха в продължение на няколко години“, казва Друв Джейн (Dhruv Jain), който представя системата, наречена SoundWatch, на дигиталната конференция ASSETS '20.

Джейн, който самият е с увреден слух, използва SoundWatch у дома, за да е сигурен, че ако противопожарната аларма се активира докато спи, той ще разбере.

„На разходка сред природата ще ми каже, че има чуруликащи птици, или може да има водопад наблизо“, разказва той. „Тези звуци ме карат да се чувствам по-присъстващ и свързан със света.“

Съществуват редица приложения за звукова осведоменост за смартфони. Но Джейн предпочита непосредствеността на звуковите известия на китката си, а не в джоба си - и проучванията при хора с намаление или загуба на слуха, показват, че не е само той.

Приложението SoundWatch се сдвоява със смарт часовници и смартфони с Android. Часовникът записва околните шумове и изпраща тези данни на телефона за обработка. Когато телефонът открие забележителен звук, смарт часовникът вибрира и показва известие.

Джейн, който е компютърен специалист от Университета на Вашингтон в Сиатъл, и колегите му проектират приложението, така че да идентифицира 20 различни шума. В експерименти SoundWatch правилно идентифицира тези 20 звука в 81,2% от случаите. Когато е настроено да следи само за спешни шумове - противопожарна аларма, почукване на вратата или будилник - приложението е с точност 97,6%. Осем души с намаление или загуба на слуха, които са изпробвали SoundWatch в университетския кампус, са дали основно положителни оценки на приложението, но отбелязват, че то класифицира някои звуци неправилно в шумни условия на открито.

Джейн и колегите му сега работят по версия на SoundWatch, която потребителите могат да обучават да разпознават нови звуци, като собствената им аларма в къщата, като използват само няколко записа на звуците.

Източник: Science news - A smartwatch app alerts users with hearing loss to nearby sounds


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.