Ново приложение за смарт часовник предава важни звуци като известия на хора с намален слух

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 ноември 2020 в 09:24 4795 0

Кредит JAIN ET AL./ASSETS 2020

Новото приложение за смарт часовник дава важни известия на хора с намален слух.

Ново приложение за смарт часовници предупреждава хора с намаление или загуба на слуха за близки звуци като сигнал от микровълнова фурна или клаксон на автомобил.

„Основната мотивация [за приложението] идва от собствения ми опит и разговорите, които ние с моите колеги сме водили с хора с намаление или загуба на слуха в продължение на няколко години“, казва Друв Джейн (Dhruv Jain), който представя системата, наречена SoundWatch, на дигиталната конференция ASSETS '20.

Джейн, който самият е с увреден слух, използва SoundWatch у дома, за да е сигурен, че ако противопожарната аларма се активира докато спи, той ще разбере.

„На разходка сред природата ще ми каже, че има чуруликащи птици, или може да има водопад наблизо“, разказва той. „Тези звуци ме карат да се чувствам по-присъстващ и свързан със света.“

Съществуват редица приложения за звукова осведоменост за смартфони. Но Джейн предпочита непосредствеността на звуковите известия на китката си, а не в джоба си - и проучванията при хора с намаление или загуба на слуха, показват, че не е само той.

Приложението SoundWatch се сдвоява със смарт часовници и смартфони с Android. Часовникът записва околните шумове и изпраща тези данни на телефона за обработка. Когато телефонът открие забележителен звук, смарт часовникът вибрира и показва известие.

Джейн, който е компютърен специалист от Университета на Вашингтон в Сиатъл, и колегите му проектират приложението, така че да идентифицира 20 различни шума. В експерименти SoundWatch правилно идентифицира тези 20 звука в 81,2% от случаите. Когато е настроено да следи само за спешни шумове - противопожарна аларма, почукване на вратата или будилник - приложението е с точност 97,6%. Осем души с намаление или загуба на слуха, които са изпробвали SoundWatch в университетския кампус, са дали основно положителни оценки на приложението, но отбелязват, че то класифицира някои звуци неправилно в шумни условия на открито.

Джейн и колегите му сега работят по версия на SoundWatch, която потребителите могат да обучават да разпознават нови звуци, като собствената им аларма в къщата, като използват само няколко записа на звуците.

Източник: Science news - A smartwatch app alerts users with hearing loss to nearby sounds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !