Оптимистични прогнози за околната среда за 2017 година

Боян Рашев Последна промяна на 03 март 2017 в 10:30 11123 1

Кредит businessreport.com

Твърдя, че 2017 г. ще бъде поредната най-зелена година в историята – много ключови индикатори за състоянието на планетата ще отчетат подобрение. Това твърдение се базира на конкретни измерими прогнози на глобално ниво. Всяка една прогноза е обвързана с източник на данни и информация, където крайният резултат може да бъде проверен след една година. Някои резултати се отнасят за 2017 г., а други – ще бъдат публикувани през 2017 г., но се отнасят за предходни години (2015, 2016 г.), тъй като събирането и обработката им се случва в продължение на по-дълго време.

1. Общото състояние на околната среда на планетата ще се подoбри – Индексът на качеството на околната среда на Университета Йейл ще нарасне (EPI).

2. Замърсяването на въздуха с фин прах (в атмосферата и помещенията) и съответното отрицателно въздействие върху здравето на хората ще намалеят (EPI, Air quality index; IHME GBD).

3. Броят хора без достъп до чиста вода и канализация и съответното отрицателно въздействие върху здравето ще намалеят (Световна банка, IHME GBD).

4. Броят на жертвите на катастрофални климатични, хидроложки и метеорологични явления ще остане поне 50% по-нисък от средногодишния брой от 1990 г. до днес (EM-DAT).

5. Човечеството ще понижи уязвимостта си и ще увеличи нивото си на адаптацията към измененията на климата и екстремните климатични явления – Индексът ND-GAIN ще нарасне (ND-GAIN).

6. Ръстът на средната глобална температура ще спре и 2017 г. няма да бъде рекордна – няма да бъде дори в топ 3 на най-топлите години в историята (UAH, RSS, HadCrut: осреднен резултат от наземните и сателитни данни).

7. Глобалните въглеродни емисии от изгаряне на горива и индустриални процеси няма да нараснат за 4-та поредна година (Global Carbon Project).

8. Инсталираните мощности и производството на енергия от ВЕИ ще се увеличат с двуцифрен процент (IEA).

9. Годишният брой на продадените електромобили (вкл. зареждащи се хибриди) ще надхвърли 1 000 000 за първи път в историята (EV-volumes).

10. Броят и количеството на нефтените разливи ще бъдат под средното ниво от първото десетилетие на 21 век (ITOPF).

11. Суровините няма да поскъпнат значимо – индексите на реалните средногодишни цени на фосилните горива, храните и индустриалните метали ще останат поне 33% по-ниски от пиковете, достигнати в периода 2007-2013 г. (Световна банка).

12. Глобалното потребление на ключови ресурси като нефт, газ, мед, желязо и алуминий ще продължи да расте за поредна година. Единствено въглищата ще продължат да падат надолу (USGS).

13. Въпреки горното, няма да се доближим до изчерпване на нито един невъзобновяем ресурс – общите доказани запаси на фосилни горива и индустриални метали ще бъдат поне с 50% по-високи отколкото през 2000 г. (USGS).

14. Броят на новооткритите и новоописани видове ще надхвърля поне 1000 пъти броя на обявените за изчезнали през годината (Червен списък на IUCN; други).

15. Минимум 5 вече обявени за изчезнали видове, ще бъдат открити отново (Червен списък на IUCN; други).

16. Минимумът на арктическия лед (в средата на септември) отново няма да бъде рекордно нисък (Charctic).

17. Темпът на обезлесяване по света ще остане поне 50% по-нисък от средния за първото десетилетие на 21 век (FAO, Световна банка). Всъщност 2017 г. има шансове да се окаже първата година, в която имаме нетен ръст на горите по света, но ние няма как да узнаем това със сигурност.

18. Защитените територии по света ще се увеличат като брой и площ (IUCN).

19. Земеделската продукция по света ще се увеличи, но без ръст на обработваемата земя (Световна банка).

20. Озоновата дупка над Антарктида ще бъде по-малка от средния размер от първото десетилетие на 21 век (NASA).

20+1: Вие ще прочете, чуете или гледате поне 10 пъти повече лоши, отколкото добри новини за околната среда.

Оригиналната статия със заглавие "20+1 оптимистични прогнози за околната среда за 2017 година" е публикувана в sustainability.bg и ни е предоставена от автора й Боян Рашев. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!