Първата лодка, която ще обиколи света само със зелена енергия, потегли от Париж (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 юли 2017 в 09:43 3577 0

Кредит Energy Observer

Бивша състезателна лодка е преустроена в задвижвано от възобновяеми източници транспортно средство.

Този катамаран (двукорпусен плаващ съд) може да се захранва 100% сам и вече се отправи от Париж към Атлантическия океан в събота, 15 юли, на околосветско пътешествие, което ще продължи 6 години.

Конструктoрите му се надяват да служи като модел за свободни емисии енергийни мрежи на бъдещето, подчертава phys.org.

Проектът Energy Observer (енергиен наблюдател) ще използва слънчеви панели, вятърни турбини и система водородни горивни клетки за захранване по време на своето пътуване и струва 5 милиона евро.

Мултифункционалният олющен катамаран, бивш състезателен кораб, който печели през 1994 г. наградата Жул Верн за най-бързата обиколка на света, е дълъг 30 метра и широк 12,80 метра. Неговият "зелен ъпгрейд" стана в корабостроителницата в Сен Мало, Франция, където са инсталирани 130 квадратни метра слънчеви панели, две вертикални вятърни турбини, две обратими електродвигатели и оборудване за електролиза.

Снимка: RFI 

Energy Observer е като плаваща лаборатория, защото е снабден с футуристични технологии, включително използването на водород като гориво. Водородът ще бъде генериран на лодката посредством набор от процеси, започващи с обезсоляване на морската вода.

Снимка: Energy Observer

Пречистената вода ще се използва както за пиене, така и за процеса електролиза, при който се разделя молекулата на водата на водород и кислород. Електролизаторът може да произвежда 360 грама водород за час.

Футуристичната лодка ще произвежда енергия от слънцето и вятъра през деня, а двигателят на водород ще се използва през нощта.

Снимка: Energy Observer

Корабът е наречен "Solar Impulse на моретата" - на името на самолета, който обиколи света, използвайки само чиста енергия, подвиг, завършил преди година.

Лодката ще плава в продължение на шест години по целия свят като плаваща изложба и лаборатория за чиста енергия със спирки в 50 държави и 101 пристанища.

"За първи път Energy Observer ще ни позволи да проучваме океаните, без да оставяме следи зад нас", заяви Джером Делафозе (Jerome Delafosse), шеф и съ-капитан на експедицията.

Този проект бележи началото на първите водни превозни средства, които не се нуждаят от зареждане с гориво. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !