Първият в света биопринтер за кръвоносни съдове е разработен в Китай

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 10:03 4346 0

Кредит thenewsnigeria.com.ng

Мастилата се наричат Biosynsphere. Те позволяват създаването на кръвоносни съдове като се вземат предвид личните особености на тялото след това въз основа на тях да "отгледат" нови органи.

Китайската биотехнологична компания Sichuan Revotek Co обяви за създаването на първия в света 3D биопринтер, позволяващ да се печатат кръвоносни съдове за създаване на персонализирани човешки органи.

В основата на устройството е собствена технология на китайската компания от провинция Съчуан, която е създала специални "биомастила" за печат на стволови клетки. Принтерът работи заедно с платформа за облачни изчисления, съобщава Синхуа.

Мастилата се наричат Biosynsphere. Те позволяват създаването на кръвоносни съдове като се вземат предвид личните особености на тялото след това въз основа на тях да "отгледат" нови органи.

От компанията са заявили, че са готови да си сътрудничат с учени от други страни по този проект. 

През последните 20 години, триизмереният печат се превърна в мощна глобална индустрия с продажби от 2.7 милиарда долара.

Едно от най-авангардните направления е така нареченият биопечат - процесът на възстановяване на живите органи.

Това не е първият пробив в областта на китайските разработчици на биопечат. По-рано през октомври бе представена работната станция за 3D биопечат Regenovo - китайският конкурент на калифорнийската компания Organovo, също работеща в областта на създаването на изкуствен черен дроб. Устройството позволява да се отпечатат структурни и функционални части на черния дроб. 

 

Според китайските експерти биопечатът все още не е съвършен и "има много да се доработва ръчно в този процес". Сега оцеляват до 90% от клетките, създадени в биопринтера и продължителността на тяхното съществуване е около четири месеца. Успешно се печатат такива части от човешкото тяло като ухото или носа. Що се отнася до изцяло изкуствен черен дроб, това би станало, според учените, след около 10-15 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !