Първите изображения на кръвоносни съдове в безпрецедентна разделителна способност

Никола Кереков Последна промяна на 29 ноември 2015 в 09:16 3157 0

Кредит ESPCI/Inserm/CNRS

Сега разполагаме с най-чистите изображения на кръвоносни съдове от живи животни правени някога, благодарение на наномехурчета.

Нова ултразвукова методика за пръв път позволява на лекарите да заснемат органи дълбоко в тялото с микроскопични подробности и тя ще спомогне за диагностиката и лечението на различни заболявания, като рак и инсулти.

Разделителната способност, която можем да постигнем при заснемането на органи е ограничена и се налага да се правят компромиси между яснотата на изображението, времето за заснемане и на каква дълбочина в тялото можем да надникнем.

Но сега миниатюрни мехурчета пълни с газ с диаметър около 2 микрометра могат да осигурят ясно изображение на тъканите дълбоко в телата ни в почти реално време. Микаел Тантер (Mickael Tanter) и колегите му от Langevin Institute в Париж инжектирали тези микромехурчета в органите на жив плъх и с помощта на ултразвук визуализирали дори най-фините кръвоносни съдове в органа.

Методът се възползва от способността на високочестотните ултразвукови вълни да взаимодействат с тези микромехурчета. Когато те достигнат до микромехурче, част от енергията се отразява. Тантер твърди, че ако ултразвуковата диагностика се използва със скорост от няколко хиляди кадъра в секунда, ехото от всяко отделно микромехурче може да се разграничи на всеки кадър, което позволило на учените да проследят точното им местоположение, докато преминават през кръвоносната система.

На учените им отнело само десет секунди, за да създадат снимка на кръвоносните съдове в мозъка на плъх с пиксели с размер от порядъка на едно червено кръвно телце. В малки животни като плъховете, ултразуковите вълни могат да се използват за визуализиране на детайли с размер от 150 микрометра и дори по-малко. Използвайки микромехурчетата, Тантер и екипът му успели да създадат изображения с резолюция от 10 микрометра (Nature, DOI: 10.1038/nature16066). Той твърди, че те вече са осъвършенствали метода и скоро ще могат да постигнат резолюция от само 3 микрометра, при сканиране на дълбоко разположени органи, като черния дроб.

Този тип микроскопична образна диагностика може скоро да се използва в болниците, за да ни помага да разберем заболяванията, които изменят свойствата на сложната система от кръвоносни съдове в тялото ни, смята Тантер. Например, броят на малки съдове, които се появяват край тумори, когато те започват да се образуват може да помогне на лекарите да диагностицират по-точно в коя фаза е рака. "Това също може да се използва за картиране на целия мозък в невиждана до сега резолюция и ще осигури възможност да разберем и да проследим какво се случва при инсулт," обяснява Тантер.

Това е изключително вълнуваща нова методика, коментира Елеонор Страйд (Eleanor Stride), която изследва терапевтичната употреба на микромехурчетата в Оксфордския университет във Великобритания. Тя смята, че възможностите за замяна на сегашните образни технологии за визуализиране на кръвоносни съдове, които използват потенциално вредна радиация, е чудесна новина за всички пациенти. "Визуализацията на микроскопичните кръвоносни съдове е изключително важно за точната диагностика и лечение на множество заболявания," добавя тя.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !