Пентагонът успешно тества рояк от 103 дрона, съставящи групов интелект (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2017 в 09:00 12867 3

Американската армия развива коренно нов тип въоръжени сили - войски от безпилотни апарати с групов интелект.

След като стартира роякът може да реши сам как най-добре да изпълни мисията си, пише MIT Technology Review.

A на сайта си Министерството на отбраната на САЩ заяви, че рез октомври 2016 г. успешно бе изпитан най-големият в света рояк микродронове, състоящ се от 103 апарата Perdix.

Груповият интелект (Swarm intelligence) включва координирани действия на голям брой агенти , които локално взаимодействат помежду си и с околната среда. Макар че всеки отделен член на рояка следва прости базови правила, заедно, като система, груповият интелект демонстрира изключително сложно съвместно поведение. Той работи почти като единен голям организъм. 

Системата дронове е разработена от Управлението за стратегически възможности (Strategic Capabilities Office, SCO) към Министерството на отбраната на САЩ в сътрудничество с Командването на въздушни системи на ВМС на САЩ (Naval Air Systems Command). Апаратите Perdix са пуснати във въздуха от три изтребителя-бомбардировачи F/A-18E/F "Супер Хорнет".

Пердикс в гръцката митология е племенник и ученик на Дедал - жудожникът-изобретател, полетял към Слънцето и изгорил крилете си.

Технически характеристики на Perdix:

Пропелери: 6,6 см
Корпус: 16,5 см
Размах на крилата: 30,0 см
Тегло: 290 г
Времетраене на полета: 20 минути
Максимална скорост: 74-111 км/ч

Perdix е евтин, лек дрон, чийто корпус се отпечатва на 3D принтер. Дроновете са създадени през 2013 г. от студенти в Масачузетския технологен институт (MIT) и впоследствие са пригодени за военна употреба от учени и инженери от лабораторията Линкълн към MIT. Оттогава софтуерът и хардуерът постоянно се усъвършенстват.

Роякът не знае как точно ще изпълни задачата, преди да е зададена. 

"Perdix не са предварително програмирани единици, те са колективен организъм, споделящ единен разпръснат мозък за вземане на решения и адаптиране както рояците в природата. Тъй като всеки Perdix комуникира и си сътрудничи с всеки друг Perdix, роякът няма лидер и се адаптира с лекота при всеки влизащ или излизащ дрон от колектива" - обяснява в изявление Уилям Ропър (William Roper) от Министерството на отбраната.

Заявеното предназначение на Perdix е са разузнавателни мисии, но прилагането на групов интелект значително разширява функционалността на апарата. Ако са въоръжени, например с експлозиви, биха могли да изпълняват бойни мисии.

Организацията Human Rights Watch призовава за подписване на международно споразумение, което превантивно да се забрани разработката, производството и използването на военни роботи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!