Приложение определя на признаците на COVID-19 по анализ на гласа

Ваня Милева Последна промяна на 06 април 2020 в 00:04 3710 0

На фона на глобалната епидемия от коронавирус и всеобщия недостиг на тестове е оповестено създаването на приложение, което може да определи дали може да имате COVID-19, само като анализира гласа ви.

Има голяма конкуренция за най-евтината и най-бърза диагноза, "но никога нищо няма да бъде толкова евтино и лесно, колкото да говорите на телефон", смятат създателите на приложението от Университета Карнеги Мелън.

Алгоритъмът на екипа, въпреки че все още е много експериментален, би могъл да бъде ценен инструмент за проследяване на разпространението на вируса, особено след като екипът продължава да усъвършенства точността му, събирайки още данни.

И сега COVID Voice Detector може да се използва за анализиране по гласа за признаци на инфекция, въпреки че има сериозно предупреждение, че „не е диагностична система“, не е одобрен от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) или американските Центрове за Контрол на заболяванията (CDC) и не трябва да се използва като заместител на медицински тест или преглед.

Създателите подчертават, че приложението е незавършено.

"Резултатът, който приложението показва в момента, е показател доколко характеристиките на вашия глас съвпадат с тези на други пациенти с COVID, чиито гласове са тествани. Това не е медицински съвет. Основната цел на нашите усилия в този момент е да съберем голям брой гласови записи, които бихме могли да използваме, за да усъвършенстваме алгоритъма в нещо, за което ние - и медицинската общност - сме сигурни“, обясняват изследователите.

Малко вероятно е приложението някога да бъде толкова точно, колкото лабораторен тест. Но то ще даде начин да се проследи епидемията.

Ако имате смартфон или компютър с микрофон, използването на приложението е просто. Потребителите са подканени да се изкашлят няколко пъти, както и да рецитират азбуката, и тези звуци се записват. След известно време алгоритъмът пресмята и показва колко вероятно е потребителят да има COVID-19.

По проекта работи и Рита Сингх (Rita Singh), професор по компютърни науки в Карнеги Мелън, която от години създава алгоритми, които идентифицират микроподписите в човешкия глас, които според нея разкриват психологически, физиологични и дори медицински данни за всеки индивид.

"Кашлицата на пациент със COVID е много характерна", отбелязва Сингх. „[Болестта] влияе толкова тежко на белите дробове, че се нарушават дихателните модели и няколко други жизненоважни параметри и те вероятно има много силни подписи в гласа.“

Предизвикателство за екипа на Сингх от десет изследователи от Карнеги Мелън - които работят над приложението от къщи, защото кампусът е затворен поради пандемията - е да събере достатъчно аудио данни от потвърдени пациенти с COVID-19, за да тренират алгоритъма.

За да събере тези данни, екипът се свърза с колеги от цял свят. Те събират аудио записи не само от пациенти с COVID-19, но и от пациенти с други вируси, така че да научат алгоритъма да открива разликите. .

"Има проби от здрави хора. Има проби от хора, които имат просто грип", разказва Бенджамин Стринер (Benjamin Striner), аспирант от Карнеги Мелън, който работи по проекта. „И ако имане всички тези различни записи на всички видове кашлица, тогава това ни позволи да открием разликите".

Трудно е да се определи количествено точността на сегашната версия на приложението, а и Стикер, и Сингх повтарят, че резултатите от него не трябва да се третират като медицински съвет.

„Точността му не може да бъде тествана в момента, тъй като нямаме нужните проверени тестови случаи“, коментира Сингх и добавя, че колкото повече хора използват приложението - здрави или не - толкова по-добре ще се обучи алгоритъмът.

Ако идва от здрав човек, тогава ще имаме примери за това как звучи„ един здрав човек. Ако идва от човек, който има някакво състояние на дихателната система, тогава знаем как звучи това състояние. Системата ще използва всички тези данни като контрапримери и за разграничаване на подписите на COVID от тези на други състояния“.

Ашвин Васан (Ashwin Vasan), професор в Медицински център на университета Колумбия, който не е участвал в изследването на Карнеги Мелън, изрази резерви относно пускането на приложението в момент на глобална здравна криза.

"Въпреки че може да е добронамерен опит на група инженери да помогнат в тази криза, това не е точно това, от което имаме нужда", предупреждава той. „Това е един чудесен нов инструмент, който можем да използваме за диагностициране на коронавируса, но отсъстват неща, от които наистина се нуждаем много повече, реални тестови комплекти, серологични тестове, лични предпазни средства за здравните работници на първа линия и апарати за вентилиране за критично болни пациенти.“

„Нека да запазим фокуса върху това, особено когато нашите лидери във Вашингтон изглежда не са в състояние да посрещнат тези най-основни нужди“, добавя той. „Всичко друго е просто разсейване.“

От своя страна екипът на Карнеги Мелън заяви, че са се консултирали с колеги от медицинската изследователска общност и че внимателно са обмисляли как да прецизират чувствителността на приложението.

„Вероятно бихме се насочили повече към фалшиво положителните резултати, а след това към фалшиво отрицателните, ако това има смисъл“, споделя Стринер. "Ако дадем на някого фалшиво отрицателен резултат за COVID, тогава той ще се разхожда и ще направи куп хора болни, а няколко допълнителни фалшиво положителни резултати може би само някои хора ще си направят тестове, от които не се нуждаят."

Източник:

New app attempts to detect signs of covid-19 using voice analysis, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !