Програмата AlphaGo повече няма да се състезава с най-добрите играчи на Го (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 май 2017 в 11:37 13218 0

Кредит American Go Association

След като вчера програмата на Google AlphaGo с изкуствен интелект спечели по време на фестивала Future of Go на град Вужен за трети път над Къ Дзъ, най-добрият играч на древната китайска игра на дъска Го в света, разработчиците заявиха, че това е последното организирано събитие, на което програмата да се конкурира с играчи, съобщи The Verge.

Според тях такива турнири вече са безсмислени, тъй като AlphaGo показа превъзходството си в играта.

Програмата AlphaGo е създадена през 2015 г. от британската компания DeepMind, която сега е собственост на Google. Основана на принципите на машинното обучение, тя е направена за играта Го - логическата игра на дъска, която се появява в Китай преди няколко хиляди години. 

Повечето компютърни специалисти очакваха победата на изкуствения интелект над добрите играчи на Го след  десетилетия, поради сложността и многообразието на играта, но с пълното поражение на Къ Дзъ тази седмица въпросът е решен.

Програмата спечели три от трите мача с Къ Дзъ. 

"Винаги сме вярвали в потенциала зн AI да помогне на обществото да открие нови знания и да се възползва от тях, а AlphaGo ни дава един знак, че това може наистина да е възможно", заяви Демис Хасабис (Demis Hassabis) съосновател и ко-изпълнителен директор на DeepMind. "AlphaGo от конкурент ще стане инструмент, който да вдъхнови играчите на Го да опитват нови стратегии и да разкрият нови идеи в тази игра на 3000 години".

Вижте как протече третата игра на AlphaGo с Къ Дзъ:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !