Прозрачен робот ловува нищо неподозираща рибка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 февруари 2017 в 06:00 3744 0

Кредит MIT

Изследователски екип на Масачузетския технологичен институт (MIT) са показали три прототипа меки прозрачни роботи от хидрогел с хидравлични механизми, които са значително по-бързи от предишните подобни роботи, съобщи сайтът на института.

Трите робота могат да намерят приложение във всяка област. Традиционно разработчиците на меки роботи се фокусират върху тяхното използване в медицината, но изследователите от MIT разкриват други възможни приложения. Например, роботът може да стане успешен невидим рибар или невидим наблюдател на подводните обитатели.

Хидравличните механизми се управляват чрез впръскване на вода с помпав кухините на мекия робот. Показаните прототипи са оцелели хиляди работни цикъла, а свиването на механизма на колелще става само за секунда.

Други изследователи използват за задвижване на подобни хидрогелни роботи процеса осмоза, при който водата по естествен начин прониква в структурите - бавен процес, който създава сили от порядъка на милинютони в продължение на минути и дори часове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !