Разработен e гъвкав пълноцветен дисплей, тънък като кожа

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 юни 2015 в 15:56 3424 0

Кредит University of Central Florida

Концепцията за първия в света пълноцветен гъвкав и тънък като филм дисплей е разработена от екип на Университета на Централна Флорида, начело с професор Дебашис Чанда (Debashis Chanda).

Тази разработка е вдъхновена от природата, разказват авторите. Дисплеите, с които сме свикнали, като тези на смартфоните или телевизорите изискват източник на светлина. А животните като хамелеони, октоподи и калмари, са родени, покрита с "дисплеи" - кожата им е тънка, гъвкава и отразява светлината.

Всички изкуствени дисплеи - LCD, LED, CRT - твърди, крехки и обемисти. Природата е по-умна. Ако се вгледате в калмарите, може да видите как те променят цвета си, а кожата им е гъвкава и еластична. Решихме да се проверим дали може нещо подобно да създаде човекът." - коментира Чанда.

Тънкият гъвкав дисплей, състоящ се от нано структури, може да променя цвета си под въздействието на електрическо напрежение. В този случай, устройството не разполага със собствен източник на светлина. Вместо това, то отразява околната светлина, обясняват изследователите. 

Инженерите поставили тънкия слой течни кристали в метална наноструктура с формата на кора за яйца. Тази система поглъща някои дължини на вълните на светлината и отразява други. Отразяваният цвят може да се контролира чрез прилагане на напрежение към слоя течни кристали. 

Главното постижение на Чанда и екипа му е това, че новият дисплей е пълноцветен. По-ранните аналози показваха само ограничен набор от цветове. 

Освен дисплея, учените са разработили и иновативна техника на нанопечат, който позволява да се нанася гъвкавия дисплей и върху повърхности с голяма площ.

Подробна информация за разработката е публикувана в списание Nature Communications.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !