18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разработен e гъвкав пълноцветен дисплей, тънък като кожа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 юни 2015 в 15:56 30370
Снимка: University of Central Florida

Концепцията за първия в света пълноцветен гъвкав и тънък като филм дисплей е разработена от екип на Университета на Централна Флорида, начело с професор Дебашис Чанда (Debashis Chanda).

Тази разработка е вдъхновена от природата, разказват авторите. Дисплеите, с които сме свикнали, като тези на смартфоните или телевизорите изискват източник на светлина. А животните като хамелеони, октоподи и калмари, са родени, покрита с "дисплеи" - кожата им е тънка, гъвкава и отразява светлината.

Всички изкуствени дисплеи - LCD, LED, CRT - твърди, крехки и обемисти. Природата е по-умна. Ако се вгледате в калмарите, може да видите как те променят цвета си, а кожата им е гъвкава и еластична. Решихме да се проверим дали може нещо подобно да създаде човекът." - коментира Чанда.

Тънкият гъвкав дисплей, състоящ се от нано структури, може да променя цвета си под въздействието на електрическо напрежение. В този случай, устройството не разполага със собствен източник на светлина. Вместо това, то отразява околната светлина, обясняват изследователите. 

Инженерите поставили тънкия слой течни кристали в метална наноструктура с формата на кора за яйца. Тази система поглъща някои дължини на вълните на светлината и отразява други. Отразяваният цвят може да се контролира чрез прилагане на напрежение към слоя течни кристали. 

Главното постижение на Чанда и екипа му е това, че новият дисплей е пълноцветен. По-ранните аналози показваха само ограничен набор от цветове. 

Освен дисплея, учените са разработили и иновативна техника на нанопечат, който позволява да се нанася гъвкавия дисплей и върху повърхности с голяма площ.

Подробна информация за разработката е публикувана в списание Nature Communications.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.