Разработено е опаковъчно фолио от мляко, което може да се яде

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2016 в 14:54 4769 0

Иновативните, изработени от млечен протеин опаковки, могат да стигнат до рафтовете на магазините в рамките на три години. Този годен за консумация амбалаж би спомогнал за намаляването на лавината от пластмасови отпадъци, които замърсяват океаните и сушата, пише Daily Mail.

Новото фолио е разработено на базата на казеин - протеин, съдържащ се в млякото. Материалът до 500 пъти по-добре от пластмасата изолира хранителните продукти от кислорода, който ги разваля.

И защото е произведен от мляко, е биоразградим, устойчив и дори годен за консумация.

Водещият изследовател д-р Пеги Томасула (Peggy Tomasula) от Департамента по земеделие на САЩ заяви: "Фолиото на основата на протеин е мощен кислороден блокер, който предотвратява развалянето на храните."

На пазара вече има някакви опаковки на хранителна основа, но са изработени от нишесте, което е по-поресто и позволява кислородът да проникне чрез микроскопичните пролуки.

В момента масово използваното в търговската мрежа фолио за амбалаж на храна е произведено от перолни продукти е едновременно неефективно за предотвратяване на развалянето и се подозира, че изпусква потенциално вредни съединения в храните.

Опаковките, базирани на казеин изглеждат подобно на обикновения пластмасов амбалаж, но е по-малко разтегливо и по-добре блокира кислорода.

Авторите на изобретението казват, че към опаковъчния материал може да се вложат хранителни добавки като витамини, пробиотици или ароматизатори.

Резени сирене и кашкавал често са опаковани в пластмасово фолио. Но ако това обвивка е биоразградима и дори годна за консумация? (American Chemical Society)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !