04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Разработено е устройство за разпознаване на лица в тъмнина

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 август 2015 в 10:31 46841

Д-р Саквиб Сарфраз (Saquib Sarfraz) и Райнер Штифелхаген (Rainer Stiefelhagen) от Технологичния институт в Карлсруе (Германия) са разработили устройство, което е в състояние да разпознава лица в тъмнина.

Апаратът улавя черти на лицето в инфрачервения спектър и ги съпоставя с обикновени фотографии. Благодарение на уникалната си система за обработка на изображенията технологията идентифицира лица не само в условия на ниска осветеност, но също така и в абсолютна тъмнина. За изобретението разказва BBC News.

Разработчиците на устройството не планират да го използват за търговски цели. Те казват, че в хода на проекта са водени от чисто научни цели.

При експериментите устройството за разпознаване на лица е показало точност 80%. Впрочем, 55% от времето приборът е бил обучаван на една снимка, но ако се въведат "повече данни за обучаване на устройството и повече изчислителна мощ", то според проф. Сарфраз машината може да работи с по-висока производителност. В бъдеще устройството за разпознаване на лица в тъмното може да се използва от полицията, за да се идентифицират престъпници. Голямото предимство е, че устройството може да работи на тъмно, без допълнително инфрачервено осветление.

Според Даниъл Несбит (Daniel Несбит), специалист от Group Big Brother Watch (Великобритания), обръща внимание за опасността, която крият подобни устройства. "Всички технологии за разпознаване на лица потенциално биха могли да нарушат неприкосновеността на личния живот на индивида от неправилно внедряване", - коментира той. Несбит вярва, че трябва да се разработят правни аспекти, свързани с подобни разработи.


Поп Дръвчо 04.08 2015 в 10:47 1
+ 1
- 0
Я тва за чисто научните цели го вервам и жокер ми не требе.

Все пак, каква точно характеристика на лицето се използва щом като е в тъмнина? Собственото излъчване?
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.