30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Роботи подобни на мравки и пеперуди (снимки и видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 март 2015 в 22:22 44710

Немският разработчик на роботика Festo е разширил асортимента на животинки-роботи.

В рамките на проекта Bionic Network Learning компанията представя два нови робота: мравки, които могат да взаимодействат помежду си, както и пеперуди, които се характеризират с характерната лекота и грация на тези насекоми.

Мравки роботи се наричат BionicANTS. При създаването им Festo са обърнали внимание не само върху външния им вид и начина им на придвижване, но и на поведенческите им характеристики.

Според разработчиците, BionicANT работят по строги правила. Мравките координират помежду си всичките си действия и движения. Всяка 13.5-сантиметрова мравка има на своето коремче радиомодул, с чиято помощ се осъществява координацията. 3D-стерео камерите в главата на мравката й позволяват да вижда, а прикрепеният отдолу инфрачервен оптичен сензор проследява движението на мини-робота. Освен това, две Li-Po батерии осигуряват до 40 минути непрекъсната работа на мравките. 

Роботите пеперуди се наричат ​​eMotionButterflies. Теглото на всяка пеперуда е само 32 грама, но това включва два сервомотора и чифт маниатюрни батерии (Li-Po) и направен с лазер корпус. С едно зареждане от 15 минути пеперудата може да хвърча около 4 минути.

Всъщност eMotionButterflies не са само пеперуди, а цяла система. В нея са включени десет високоскоростни инфрачервени камери, които са монтирани в стаята, където летят пеперудите. Те проследяват поставените на роботите инфрачервени маркери, предавайки данните в реално време на централен компютър. Така става координацията на пеперудите в пространството и въпреки 50-сантиметровия размах на крилете, пеперудите не се сблъскат.

Източник: gizmag.com


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.