Роботите вече могат да чувстват болка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 май 2016 в 11:45 6017 0

Кредит Leibniz University of Hannover

Учени от Университета Лайбниц в Хановер разработват роботи с аналог на човешката нервна система, за да могат да чувстват болка, което ще им помогне бързо да се спасяват, ако попаднат в опасна ситуация. 

Резултатите от изследването на немския екип специалисти са публикувани в научното списание IEEE Robotics and Automation.

Едно от най-полезните качества на роботите е, че те не чувстват болка. Поради тази причина ние ги пускаме да работят в опасна за човека среда. Но група германски изследователи смятат, че в някои случаи, да усещат болка е полезна характеристика за роботите - пише изданието Robot Consumer.

Според учените, разработили робота, една изкуствена нервна система, чувствителна на болка, ще защити не само роботите, но и хората, които все по-често ще се сблъскват с роботизирани помощници не само на работното място, но и у дома.

Немските изследователи са монтирали в роботизирана ръка сензора BioTac, който имитира човешки пръст. Получавайки данни от сензора за налягането и температурата, системата може да определи какво ниво на "болка" изпитва роботът. 

Точно както човешките неврони предават информацията за болка, изкуствената нервна система ще получава данните, които ще класифицира като лека, умерена или силна болка.


"Болката е системата, която ни предпазва, когато се отървем от източника на болка, това ни помага да избегнем по-сериозно увреждане" - отбелязва изследователят Йоханес Кюн (Johannes Kuehn).

Новата система ще позволи на робота да "идентифицира и класифицира непредвидени физически условия и неизправности, за да направи оценка на потенциалните заплахи, които могат да му навредят, и да вземе съответните мерки" - коментират изследователите. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !