Русия блокира Facebook през 2018 година

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 септември 2017 в 00:07 11200 1

Роскомнадзор или руската Федерална служба по надзор в сферата на връзките, информационните технологии и масови комуникации може да блокира Facebook в Русия през 2018 година.

Ако Facebook не се съобрази с руския закон за локализиране на личните данни, социалната мрежа ще бъде блокирана в Русия, заяви ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров, съобщава агенция Интерфакс. "Законът е задължителен за всички!" - отряза чиновникът и напомни историята на Linkedin, който в крайна сметка спря да работи в Русия. Възглавяваната от него агенция възнамерява да принуди Facebook да спази руския закон през 2018 г. 

Малки провинциални съдилища забраняват страници

През септември тази година Роскомнадзор е ограничил достъпа на територията на Руската федерация на два от най-големите сайтове "за възрастни" - YouPorn.com и PornHub.com. Решението за блокиране е взето на 24 май 2016 г. от Бутурлиновския районен съд, Воронежска област, разказва securitylab.ru.

Стремежът към контрол на интернет пространството в Русия достигна своя абсурд през август 2016 г. - Белоярският градски съд на Ханти-Мансийската автономна област забрани вече забранена и свалена страница, което де факто означава, че е забранил страницата 404, която съобщава грешката в интернет "страницата не е намерена". През юни Макушинският районен съд на Курганска област забрани вече забранената статия "Коктейл Молотов", а през декември 2015 г.  същият Чеченски съд забрани статията за Волтер в Wikimedia.

Според руското законодателство всяко решение да се забрани някаква интернет страница на който и да е съд, и в най-затънтената провинция, важи за цялата Руска федерация.

Facebook не реагира

Блокиране заплашва не само Facebook, но и много други чужди интернет компании, ако не прехвърлят сървърите си в Русия: от Telegram до Twitter. Последният обаче вече е написал писмо до Роскомнадзор и си е дал краен срок за преместване на сървърите си - до средата на 2018 г., така че преди това Александър Жарков е обещал да не го проверява.

Но компанията Facebook продължава да игнорира руския закон за личните данни, който е в сила от 1 септември 2015 г. И Роскомнадзор може най-накрая да събере кураж и да блокира най-голямата социална мрежа в света.

"Ние прекрасно осъзнаваме, че Facebook има значителен брой потребители на територията на Руската федерация, от друга страна, знаем, че това не е уникална услуга, има и други социални мрежи", - коментира Жаров.

Facebook не реагира и не разговаря с Роскомнадзор напоследък. Посленият контакт на компанията с руския регулаторен орган е бил в края на 2016. "И ако позицията на Twitter за нас е ясна, не разбираме позицията на Facebook. Надявам се, че през следващите месеци ще обсъдим това с тях", заяви Вадим Ампелонски, представител на Роскомнадзор.

Колко е важна за Facebook руската аудитория, че да се занимава с Роскомнадзор?

Месечната аудитория на Facebook е 2,01 милиарда души, от тях руснаци са 12,4 милиона души. Facebook е 7-тият по популярност сайт в Русия, след Wikipedia и Mail.ru.

От друга страна, делът на руските потребители в общата аудитория на Facebook е едва 0.62%. Това означава, че ако Русия отпадне, Facebook може да не забележи нищо. Компанията има 35 офиса по света, но в Москва няма такъв.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!