Руската полицията през 2017-ма ще може дистанционно да изключва двигателя на всеки автомобил

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 април 2016 в 14:07 8775 2

Кредит REUTERS/Sergei Karpukhin

Нарушителите на правилата за движение и крадците на коли през 2017 ще бъдат почти беззащитни пред полицията. Служителите на реда с едно натискане на бутон ще могат да изключват запалването в преследваната кола.

Тази възможност ще предостави руската GPS система ЭРА-ГЛОНАСС, инсталирането на която ще стане задължително за всички нови автомобили през 2017 година.

За новите възможности на системата стана ясно по време на заседание на междуведомствена работна група за разработки и производство на електронно-компонентна база, която се проведе в Зеленоград, пише руската агенция "Известия".

В момента системата предава само сигнали за инциденти с точните им координати и установява двустранна комуникация между диспечер и пътниците на автомобила, попаднал в катастрофа. В близко бъдеще функциите на системата ще бъдат разширени, а полицията ще може да изключва запалването във всеки автомобил дистанционно.

Освен това от 2020 г. полицията ще може с точност до 50 см да определи местонахождение то на всяко превозно средство, според разработчиците на системата. Това означава, че нарушителите на правилата за движение, които например са влезли в насрещното платно, не е задължително да са "хванати" на мястото на нарушениението. Вината на шофьора ще може да бъде доказана по данните от сървъра на ЭРА-ГЛОНАСС, което означава, че данните ще се записват.

Системата ЭРА-ГЛОНАСС влезе в нормален режим на работа на 1 януари 2016. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

21.04 2016 в 16:00

@Танг Точно дядя Ваня и дядя Женя от Мухосранск ще ги задължат безгрижно да си я инсталират до следващия "техосмотр" (то е нещо като нашето ГТП ама с повече корупция и цирк). И ще си я инсталират дядьки-те, ако искат да се возят, там така става.

Въпросът е че няма никакъв смисъл това. Решението е от вида "evil bit" защото изисква кооперация от страна на нарушителя за да върши работа. И няма да върши. На който му трябва ще си я изключва когато трябва, а едно голямо количество "по-равни" ще я имат в "специално" изпълнение.

11300

1

Танг

21.04 2016 в 15:06

Това се отнася и за старата Лада 5-ца на дед Ваня от Ново***ловск и за древния Мускал 12-ка на дед Женя от Свердловск, нали?