04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Руски овцевъди създадоха операционна система. Щяла да конкурира Windows

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 май 2017 в 08:58 336224

Под заглавие "Мълчанието на агнетата" изданието "Лента.ру" публикува обширна статия за руската сензация - Всерусийският научно-изследователски институт по овцевъдство и козовъдство в Ставропол създаде операционна система - Ivan OS - с цел да измести Windows от Русия.

Всъщност операционната система е просто още една модификация на Linux, но за разработката й са похарчени 40 милиона рубли (1.3 милиона лева). Тя е създадена съгласно програмата на руското правителство за поетапен отказ от чуждестранен софтуер, подчертава RNBee.ru

"Радикално новата" руска OS се представи на широката общественост в рамките на Всерусийския форум "Седмица на иновациите", който се провежда от 22 до 27 май, съобщава беларуското IT издание "Компютърни новини".

Самите създатели на Ivan OS твърдят, че тяхното творение "ще конкурира американските софтуерни продукти на Microsoft".

Според обяснението на новоизлюпените конкуренти на Microsoft основната причина за създаването на операционната система е политиката за конфиденциалност на компанията.

"Малко хора знаят, но когато инсталирате Windows 10 в потребителското споразумение се предвижда условие, че всички ваши лични данни могат да се предават директно в Microsoft . Заради това нуждата от отечествена операционната система е актуална и спешна"- обяснява ръководителят​ на лабораторията по информационни технологии към института Денис Белов. 

Създателите на "убиеца на Windows" . Снимка: ВНИИОК

"Мечтаят ли козовъдите за електроовце"

Въпреки че "убиецът" на Windows, създаден зад стените на Научноизследователския институт за овце и кози, предизвиква "неистов смях, има и някои още по-интересни подробности", продължава Лента.ру. "Така разработчиците на "иновационната" модифицията на Linux без стеснение разказват, че са изразходвали за разработката пет години и 40 милиона рубли, а върху операционната система, както в най-добрите традиции на гаражните стартъпи като Apple, са се трудили само седем души".

Когато за 40-те милиона рубли научават всички, "демиурзите" на Ivan OS започваха да обясняват, че всъщност Ivan OS е предназначена за лична употреба и е инсталирана на почти всички компютри в техния институт.

По време на представенето, Белов заяви, че е необходимо на федерално ниво да се приеме закон, който да принуди чиновниците да закупуване само тези програми, които работят на Linux.

"Дали ще се сбъднат мечтите на козовъдите - времето ще покаже" - заключава Лента.ру.


+ 1
- 0
Патреотите да се поучат. От утре да почват разработката на ОП-ОС "Агент Иван" в Института по Златни Пръсти на Болните ОПета.
PutKin
Рейтинг : 6992
22.06 2017 в 12:46 3
+ 2
- 0
Хахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахаха :)
+ 5
- 0
Еми браво. Козите ще си имат своя операционна система.

Поздрав!
+ 13
- 1
Т.е. едни хора усвоили едни пари.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.