Самолетът Solar Impulse 2 приключи историческото си околосветско пътешествие (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 юли 2016 в 17:55 5660 1

Самолетът, задвижван единствено от енергията на Слънцето, Solar Impulse 2 завърши околосветското си пътешествие като се приземи в Абу Даби - столицата на Обединените арабски емирства, от където бе полетял през март 2015

Последната спирка преди крайната точка на маршрута на самолета бе Египет.

Общо самолетът преодоля 42 хиляди километра. Направи 17 прехода, спирайки в различни точки на света. По време на пътуването пилотите на самолета - Андре Бошберг (André Borschberg) и Бертран Пикар (Bertrand Piccard) - се сменят да водят самолета.

Solar Impulse 2 постави няколко световни рекорда. Той е първият самолета, който обиколи Земята, без да използва гориво.

Solar Impulse е европейски проект за създаване на самолет, който използва само слънчева енергия. Това е първият в историята пилотиран самолет, който може да лети със слънчева енергия за неопределено време. Слънчевите панели са предназначени за производство на електричество, захранвайки четирите електрически мотора.

В рамките на проекта Solar Impulse са построени два "слънчеви" самолета: HB-SIA и HB-SIB (известен също като Solar Impulse 2). Първият полетя на 3-ти март 2009 г., а вторият бе представен през март 2014 година. За разлика от първата версия той бе снабден с ново навигационно оборудване, както и апаратура, поддържаща постоянно налягане в кабината. За да бъде полетът по-комфортен, разработчиците разшириха увеличиха пилотската кабина на Solar Impulse 2 и напълно преработиха дизайна на седалката на пилота, за да може да се иозпъва в хоризонтално положение, така че пилотите да могат да спят по време на полет.

Обхватът на крилата на самолета е 72 метра, което е почти колкото на Еърбъс A380 - най-големият пътнически самолет в света. Solar Impulse 2 може да се издига на височина от 8500 м, а четирите му двигателя имат общ капацитет от 70 конски сили.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!