Създаден е софтуер, която може "да предвиди" бъдещето пет минути напред

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юни 2018 в 14:34 37358 0

(Yazan Abu Farha/YouTube)

Специалисти по информационни технологии и програмисти от Университета в Бон, Германия, са разработили софтуер, който може да "надникне няколко минути напред в бъдещето".

Тази програма е предварително обучена със серия видеоклипове, показващи най-често срещаните ежедневни човешки дейности, например готвене. И след това, получавайки видео на живо, заснето в реално време, на входа, тази програма с много висока точност предсказва какво ще направи човек в близко бъдеще, съобщава ScienceAlert.

Повечето от нас са свикнали с технологията, предсказваща думите, които искаме да въведем. Този софтуер ще се опита да предугажда нашите действия, преди да сме си ги помислили. Както идеалният иконом може да предвижда желанията на работодателя си, преди да ги изрече на глас.

"Ние също така искаме да направим така, че програмата да може да предвиди действията на човек, но ние не планираме да се ограничим до минути, за в бъдеще "дълбочината на предсказанията" ще може да се изчисли часове напред от текущата точка във времето" - коментира професор Юрген Гал (Jurgen Gall).

И тази бъдеща програма - предсказател ще може да контролира действията на битов робот например в кухнята, подавайки на човека например нож, в момента, когато му потрябва или да включи фурната в точното време. Освен това, такъв робот дори ще може да предупреждава човека, ако случайно пропусне някой етап от процеса на готвене на определено ястие. Една робот прахосмукачка, например може едновременно да се занимава и с почистването в други стаи, знаейки, че в кухнята, докато се готви, няма работа.

За човешкия мозък такива прогнози са лесни, но за компютър подобна задача е много сложна и ресурсоемка. Затова изследователите сега тръгват по сравнително нов път. Вместо програмират всичко това директно, те използват система за изкуствен интелект с функции за дълбоко обучение и самообучение и "захранват" тази система с 40 видеоклипа с продължителност средно от 6 минути, на всеки от които различен човек готви своя версия на салата. Средният брой на заснетите действия във всяко видео е около 20.

Компютърът "разглежда" всички тези видеоклипове и изгражда в своята база някаква усреднена последователност от действия, изчислява времето, прекарано за всяко действие и т.н. Тази задача изглежда на пръв поглед проста, но в действителност всеки човек използва свой собствен подход към готвенето, а поредицата от неговите действия се диктува от рецептата на ястието.

След обучението програмата започна да работи толкова добре, че изненадва дори своите създатели. Кратките прогнози са с точност най-малко 40%, , но веднага след като се времето точността спада рязко, разказва професор Гал, "но дори и в тези случаи, в някои от тях компютърът дава доста точна прогноза".

Цялата работа на изследователите е само първата стъпка към създаването на универсални прогностични системи. Изследователите също така забелязват, че качеството на техните системи спада значително, ако за тяхното обучение не се използват специално подготвени за това видеоклипове и компютърната програма трябва сама да разбере какво прави човекът. 

Така че забравете предсказанията на престъпления - техниката трябва да изминем дълъг път, преди да се тревожим за подобно бъдеще. Това, което може да стане по-скоро, е да се подобри интелигентността на самоуправляващите се автомобили например.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !