26 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създадоха първото оръдие срещу дронове

Апаратът може да приземява контролирано безпилотните летящи машини

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 ноември 2016 в 15:00 106253

През последните месеци използването на летящи дронове се увеличава с бързи темпове и все повече експерти виждат потенциални заплахи в това. Вече са на лице съобщения, че терористичната организация "Ислямска държава" модифицира успешно конвенционални дронове с цел да ги превърне в летящи бомби. Добавете към това и възможността чрез малките автономни апарати да се пренасят наркотици и картината става още по-притеснителна.

Едно възможно решение е създаденото от австралийската компания DroneShield първо по рода си оръдие срещу дронове. То на практика не стреля, а поема управлението върху летящите обекти, приземявайки ги безопасно. Може също да блокира техния GPS сигнал, както и този на алтернативната руска система за позициониране GLONASS.

Оръдието тежи едва шест килограма, компактно е и може да се носи на гръб, което го прави използваемо в почти всяка ситуация. Подходящо е за нуждите на органите на реда, армията, охранителни фирми и всеки друг, който има причина да се защитава от потенциална атака с летящи дронове.

За сега своеобразното оръдие все още не е позволено за използване в повечето страни по света. Предстои обаче то да бъде разрешено от Федералната комисия по далекосъобщения на САЩ. Вероятно употребата му също ще попада под някакъв регистрационен режим. Все пак във време, когато летящите дронове вече се използват от хиляди хора, едва ли е добра идея всеки желаещ да може да поема контрола върху произволно избран такъв апарат и да го приземява където си поиска.


+ 1
- 0
Офнюз, малко сте позакъсняли с тази новина. Можете да я допълните примерно с това - https://www.youtube.com/watch?v=6uu4yoi0TqY и това - https://www.youtube.com/watch?v=LgWlm5zrY4w

Не ми благодарете, ще ви изпратя сметката си.
+ 0
- 4
Ще ми ги приземят на самолетоносача.
+ 4
- 0
Чак първото не е.

Употребата му няма как да е на регистрационен режим - така както е обяснено е средство за нарушаване на чужда комуникация. Това е незаконно в повечето държави по света, със сигурност и в САЩ, и в ЕС.

Така че евентуално може да го ползва държавата или да е на строг лицензионен режим.

Обяснението е криво преведено: пушката не поема управлението, а го прекъсва чрез заглушаване, което за повечето дронове води до опит за прибиране на мястото на излитане. Така евентуално може да бъде разкриван този който го управлява.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.