Сглобяват оригами без докосване, само с лазери (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 15:38 2962 0

Учените откриха начин да сгъват оригами без физически контакт. Променяйки цветният спектър на светлината, инженерите накараха пластмасова пластина Shrinky Dink да променя конфигурацията си и да приема формата на различни триизмерни фигури, разказва списание Scienсе

"Всеки, който някога е сглобявал оригами или просто кош с бельо, ще ви кажа, че редът на сгъване има много важна роля", обяснява Майкъл Дики (Michael D. Dickey), професор от Университета на Северна Каролина и автор на новото изследване, публикувано в списание Science Advances.

С мастиленоструен принтер Дики и колегите са боядисали цветни шарки върху пластмасата там, където, по проект трябва да минават сгъвките. Технологията Shrinky Dink включва специални пластмасови листове, върху които може да се рисува. Когато се поставят във фурна, пластмасата се разтопява и се втвърдява, фиксирайки образа. 

В този случай, учените не използват фурна, а лазери. Различните пигменти поглъщат различни дължини на вълните на светлината. Линиите с различни цветове се нагряват и заставят пластмасата да се огъва само при определени условия на осветеност. Например синьото мастило поглъща червена светлина, а жълтото - синя. По този начин изследователите само променят цвета на лазера, последователно нагрявайки специфични области и постепенно по този начин се формира триизмерна фигура.

Основната цел на експеримента е да се опрости сглобяването на стерилни продукти, като например електроника или медицинско оборудване, за което контактът с околната среда и по-специално с човек не е много желателно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !