"Силата на човека е да контролира роботите, а не обратното"

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 юни 2019 в 10:07 4061 0

Част от учебния център на Universal robots; Снимка: Ивайла Сопотенска

Датската компания Universal robots е производител на коботи (колаборативни роботи), насочени към автоматизация на средния и малък бизнес. С пазарен дял към момента от 50-60% в световен мащаб, от основаването си през 2005 година компанията развива автоматизацията на малките и средни производства, където роботизираните рамена да извършват фини, повтарящи се или понякога опасни манипулации вместо работниците.

Компанията произвежда три типа роботизирани рамена - UR3, UR5 и UR10 като оригинална платформа CB3, а заедно с нея и новата eSeries платформа UR3e, UR5e и UR10e, с товароподемност съответно 3, 5 и 10 кг. които осигуряват достатъчна гъвкавост на производствата клиенти. Фирмата поддържа широка партньорска мрежа, както за дистрибуцията на коботите (800 компании по целия свят, включително и в България), така и за допълнителни аксесоари като щипки, камери, предпазни ръкави и софтуер, специално разработени за персонализиране на робота според спецификата на бизнеса.

Юрген фон Холен, президент на Universal robots. Снимка: Universal robots

Президент на компанията от 2016г. насам, която е част от корпорацията Teradyne Inc. е Юрген фон Холен (Jurgen von Hollen). Той има сериозен професионален опит в развитието и ръководството на мултинационални екипи, иновиращи в различни сфери на индустрията и технологиите. Своето мнение по въпросите за изкуствения интелект, екологично ангажираното производство и иновациите той сподели с НаукаOFFNews.

Господин фон Холен, Вашата компания произвежда само роботизираните рамена на коботите, докато Ваши партньорски компании осигуряват допълнителните аксесоари и софтуер, не сте ли се изкушавали да предложите един завършен продукт?

В нашия бизнес модел, създадената от нас отворена екосистема е изключително важна. Имаше момент през 2016г., когато се колебаехме дали да не създадем базов пакет, но осъзнахме, че това не е правилното решение. Всеки бизнес е уникален и трябва да има възможност да добави това, което най-добре отговаря на нуждите му. 

Уникалната платформа UR+, осигурява на клиентите ни всички подходящи аксесоари, например 5 различни вида камери, щипки, предпазни ръкави и други, които в дългосрочен план те могат да използват по различни начини. Над 140 сертифицирани продукта са достъпни чрез платформата и всички от тях са съвместими с нашите роботи, често производителите са и компании на местно ниво. 

Споменахте, че клиентите Ви са много разнообразни, в какви типове производство се използват коботите, произведени от Universal robots?

Най-големия дял, около 50% заемат автомобилостроенето и електрониката, следвани от областта на обучението и развойната дейност, както и общото машиностроене. След това пазарът ни става доста фрагментиран, имаме клиенти в хранителната индустрия, оптическата индустрия, лаборатории и др. Всичко това доказва големия потенциал на нашата технология, тъй като нашите коботи могат да се ползват за редица дейности в производството.  

Ние осъзнаваме, че в малкото производство предизвикателствата са различни, търси се много по-бързо възвръщане на инвестициите и несигурността е по-голяма. Интересно е, че повечето компании искат да автоматизират най-сложния си процес, докато всъщност автоматизацията на най-простите процеси пести много повече време и пари. Нашите роботи са като настолен компютър, избирате параметрите, получавате кутията, инсталирате го и започвате работа.

Вашите роботи се продават по целия свят, в колко завода и къде се произвеждат?

Всички коботи на Universal Robots се произвеждат в завода в град Оденсе в Дания и се доставят до клиентите ни по света в рамките на два дни. Централизираното управление според нас е най-ефективният вариант. 

Зоната на тестване на готовите коботи. Проверката днес отнема само 20 минути, срещу 2 дни в началото на производството. Снимка: Universal robots

Известно е, че Дания е от страните, особено насочени към зелено производство, оползотворяване на отпадъците и природосъобразни решения. Вашия бизнес има ли интерес в тази посока?

Тази идея е заложена в стратегията ни за развитие, все още сме в началото на създаването на нова екосистема, предстои да видим как да се развиваме в посока на икономически растеж, но и съобразено с грижата за околната среда. През 2020г. предстои да открием нов комплекс и в момента работим върху идеите си как да бъде организиран той. 

И накрая не може да не ви зададем въпросът, който вълнува повечето хора, когато стане дума за роботи - има ли опасност изкуствения интелект да измести или завладее хората?

Според мен такава опасност няма. На първо място, при нашите коботи говорим за машинно обучение, а не интелект. На практика коботът е инструмент. Той може да има фини алгоритми, но се нуждае от входящи данни, за да работи. Трябва да ви кажа, че няма по-добър консултант от човека, който работи 15 години на поточната линия. Силата е в човека, така че да контролира кобота, а не обратно. Най-голямата ценност е именно когато колаборативните роботи бъдат комбинирани с хора. Никога идеята не е била роботите да заменят хората, колаборацията между тях винаги ще го превъзхожда. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !