След 20 години децата ще станат неграмотни заради социалните мрежи

Социалните мрежи могат да унищожат човешката цивилизация

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 август 2017 в 10:48 3389 0

Социалните мрежи и смартфони могат да направят децата неграмотни. Това твърди носителят на една от най-престижните награди за литература - наградата Букър - Хауърд Джейкъбсън (Howard Jacobson) пред International Business Times

Хауърд Джейкъбсън признава, че Twitter е засегнал мозъка му толкова много, че вече не може да чете книги, както е бил свикнал преди.

Според Джейкъбсън, ограниченият брой знаци в постовете в социалните медии ги лишават от нюанс и ирония, което създава благоприятни условия за появата на демагози.

"Ако Тръмп не ни унищожи през следващата година, в следващите 20 години, социалните медии ще ни унищожат. Ще имаме деца, които не могат да четат и които не искат да четат"- заяви той.

"Не мога да чета повече, колкото и преди", добави той. "Концентрация ми бе убита от този скапан екран и не мога повече да го правя -.. Искам пространство, искам бели страници, светлина зад страницата".

Същевременно делът на възрастните американци, които четат романи, наскоро се оказва на най-ниското си ниво от началото на воденето на статистиката - само 43% са прочели една книга или повече през последните 12 месеца.

Броят на децата, които четат за забавление, също е спаднал с почти 10% между 2011 и 2015 г., според Националната фондация за изкуства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !