Софтуер обучава роботи чрез имитация на човешките движения (видео)

Вече не се налага да си Тони Старк, за да имаш собствен робот-асистент

Никола Кереков Последна промяна на 23 декември 2015 в 08:38 6630 0

В рамките на програма Pier 9 workshop, Маделин Ганън (Madeline Gannon), докторант в Carnegie Mellon University, комбинирала технология за заснемане с роботизирана ръка, за да създаде интерактивна система, която разчита човешките движения и отговаря в съответствие с тях.

На клипчето по-долу можете да видите как роботизираната ръка наблюдава и следва Ганън, като се обръща и свива, имитирайки нейните движения, като хипнотизирана змия.

Роботът "вижда" с помощта на система от камери Vicon за засичане на движението в комбинация със светлоотразителни маркери, които показват на робота накъде да гледа. Контролният софтуер, разработен от Ганън, който се нарича Quipt, действа като преводач, трансформирайки човешките движения в инструкции за робота. Самите действия идват от Robo.Op, безплатна библиотека създадена от Ганън, която съдържа множество инструкции за движение. Quipt също така включва и приложение за Андроид, което позволява непрекъснато протичане на командите така, че контролерите винаги да получават последната информация.

Роботизираната ръка използва няколко прости режима на работа. Тя може да следва обект, например човешка ръка, оставайки винаги на фиксирано разстояние от него. Тя също така може да имитира движения, обръщайки се в посоката, в която гледа човек, например.

Маделин си играе с робота си. Източник: Madeline Gannon

В крайна сметка, програмата позволява на роботите да отговарят директно на човешките действия вместо писмените команди, на които разчитат повечето роботи днес. Програмираните команди са полезни на поточна линия, където едни и същи дейности се повтарят, но е доста по-трудно да препрограмираш робот, който е в динамична среда, като например строителна площадка. Тъй като Quipt получава команди под формата на човешки движения, роботите могат да се адаптират в движение към различни стимули в средата им. Това евентуално може да позволи на даден робот да влезе в употреба навсякъде, където човек се нуждае от помощ.

Нова ера в роботиката?

Докато технологиите свързани с проследяване на движенията по никакъв начин не е революционно, Quipt значително разширява функционалността на интерактивните роботи. Чрез свързването на сигнали за движение с голяма библиотека от команди, роботите могат да се придвижват и контактуват с много по-голяма свобода от досега, което открива пътя за широк набор от нови приложения. Чрез поддържането на отворения код на технологията, Ганън се надява да стимулира интереса към тази иначе доста ограничена област от инженерните науки - роботите са скъпи и изискват специални познания, за да се програмират и използват.

Приложение позволява контролирането на робот от смартфон. Източник Madlab.cc

Заедно със своето конструкторско студио, Madlab, Ганън работи за да направи по-достъпна роботиката за дизайнери и артисти, премахвайки необходимостта от диплома по инженерство. В сайта на Madlab, тя обяви:

"Адаптирането на индустриалните роботи за употреба извън производството може да ги превърне от съперници в асистенти. Вместо да се работи върху начини, по които роботите да заменят човешкия труд, моделът на сътрудничество може да създаде възможности роботите да подобряват, повишават и разширяват обхвата на човешките способности и изобретателност."

Проектът включва приложение, което позволява на потребителите да контролират робот с размахване на пръст, както и приложение, което инструктира робота да копира изображения нарисувани на екран. Друг техен проект е на роботизирана ръка, която може да люлее, отговаряйки на бебешкия плач с по-интензивно движение.

Ако роботите ще споделят работното ни пространство, докато технологиите продължават да напредват, ще трябва да ги научим да се държат малко по-подобно на хора.

Източник: D-Brief, Discover Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !