Стартира най-мащабният международен конкурс за стартиращи "зелени" бизнес идеи

ClimateLaunchpad за трета поредна година в България

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2017 в 16:37 2895 0

Конкурсът ClimateLaunchpad, насочен за борба с климатичните промени чрез иновации, вече е отворен за кандидатстване като крайният срок за подаване на документи е 14 май. 

Целта на конкурса е да привлича таланти в сферата на чистите технологии и да им помогне да приложат решенията си за справяне с климатичните изменения, както и да превърнат своите идеи в бизнес с глобален потенциал.

Конкурсът е част от програмата на най-голямото публично-частно партньорство, създадено по инициатива на Европейския съюз и – Climate-KICНа национално ниво конкурсът се организира от Фондация “Cleantech Bulgaria”.  

В ClimateLaunchpad през 2017 г. се включват над 35 страни от цял свят, като за поредна година България не прави изключение.  

Във всички страни-участнички отборите стартират с 2-дневен Boot Camp и шест Треньорски сесии в предварителна подготовка за националните финали. Топ-3 от всяка страна ще застанат един срещу друг пред международно признато жури на Големия Финал в Кипър, през октомври 2017.

Конкурсът е вече отворен за кандидатстване, като до 14 май можете да подавате своите кандидатури тук. Дори и идеята ви да е все още на гърба на салфетка сте добре дошли да участвате. Критериите за оценяване на участващите проекти са: въздействие върху изменението на климата, бизнес потенциал и умения в рамките на екипа.

Кой може да участва в ClimateLaunchpad:

* Всеки с идея в сферата на чистите технологии

Критерии за допустимост:

*  Участниците нямат свой собствен бизнес или имат такъв, на не повече от 1 година 

*  Бизнес идеята не е привлякла средства надвишаващи € 200,000

*  Все още не са продадени продукти, решения или прототипи при търговски условия.

"Ние трябва да се справим с изменението на климата и имаме само едно поколение време, за да го направим. Навсякъде по света има толкова много велики предприемачи, работещи над идеи за справяне с изменението на климата. ClimateLaunchpad подпомага именно тези таланти по пътя им към глобален успех" - заявява Франс Наута, основател на ClimateLaunchpad.

Наградата:

Най-добрите идеи в света ще спечелят достъп до известната програма Climate-KIC Accelerator - единствената акселераторска програма на ЕС фокусирана върху комерсиализация на чистите технологии. Победителят в Големия финал в Кипър получава и парична награда от 10 000 €, второ място получава 5.000 €, а трето -  2.500 €. Има и пет тематични награди, които участниците могат да грабнат в категориите Преход към интелигентно градоустройство (Urban Transition), Устойчиво използване на земята (Sustainable Land Use), Устойчиви производствени услуги (Sustainable Production Systems) и Decision metrics.

Конкурсът е подкрепен от над 100 партньори от цяла Европа. Те включват компании като Accenture, Benard Schulte Shipmanagement, Deloitte, Ernst & Young, Hellenic Bank, Microsoft, PWC, Sparebank, Volvo и World Wide Fund.

Информация за Cimate Launchpad, как да се включите в състезанието и актуална информация можете да намерите на: www.climatelaunchpad.org (hashtag #CLP)

За организаторите: Фондация Cleantech Bulgaria е неправителствена организация, създадена през 2012, която насърчава устойчивото развитие чрез чисти технологии и зелени иновации в България. Организацията управлява търговски и стратегически проекти с различни компании, клъстери и асоциации, които работят в областта на зеления бизнес, околната среда, образованието и социалните иновации за развиването на устойчиво развитие и иновации към еко-отговорна култура, бизнес и живот.

Climate-KIC е основната инициатива за климатични иновации на ЕС. Тя е най-голямото публично-частно партньорство работещо за смекчаване и адаптиране на ефектите от изменението на климата. Climate-KIC се състои от международна мрежа от компании, академични институции и партньори от обществения сектор. Част е от Общностите на знанието и иновациите (ОЗИ), създадени през 2010 г. от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), тяло на ЕС, чиято задача е да създаде устойчив растеж в Европа, справяйки се  с глобалните предизвикателства на нашето време.

Официални партньори на ClimateLaunchpad за България са Innovation Starter и Mediapool.

Конкурсът се осъществява още с подкрепата на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, betahaus, Nauka.OFFnews.bg и Software University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !