Торият може да захрани следващото поколение ядрени реактори

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 август 2017 в 08:42 10257 0

Кредит NRG

Холандски ядрен изследователски институт е извършил първия експеримент от почти половин век на ядрени реактори от ново поколение, базирани на торий, съобщи NewScientist.

Използването на торий отдавна е гаранция за "по-безопасна" ядрена енергетика. Той е по-малко радиоактивен елемент, превръща в разпадащ се U-233 при сблъсък с високоенергийни неутрони. Но и след употреба U-233 е не толкова дълготраен отпадъчен продукт в сравнение с обичайно получавания сега U-235 в атомни електроцентрали.

Но тъй като повторната преработка на торий в плутоний е изключително трудна, а ядрената енергия е традиционно вързана с ядрените оръжия, торият е изоставен. С изключение на един тестов реактор, който е в процес на изграждане в Индия от 2004 г. насам, последните изследвания с ториеви реактори са отпреди 45 години.

Но сега NRG, холандски научноизследователски комплекс за ядрени изследвания на брега на Северно море, стартира експеримента Salt Irradiation Experiment (SALIENT) в сътрудничество с Европейската комисия. Учените искат да използват торий като гориво за реактор с разтопена сол, един от следващите проекти за производство на ядрена енергия.

Реакторите на разтопена сол се очаква да бъдат много подходящ за използването на торий като гориво. Уникалната горивна течност може да включва ториеви и U-233 флуориди като част от смес на сол, която да се стопи при много високи температури.

Екипът ще стопи проба от гориво от ториева сол, за да разбере дали обстрелът с неутрони ще задейства ядрени реакции, необходими за преобразуването на тория в уранови изотопи, които могат да бъдат подложени на ядреното делене, поддържано във времето, за да се получи енергия от верижната реакция.

Следващата стъпка е да проучат метални сплави и други материали, които могат да оцелеят при реакцията. След това ще проучат как да се справят с отпадъците, които са по-безопасни, отколкото на дълготрайните продукти от стандартните реактори, но все пак се нуждаят от специално съхраняване.

Ако този проект е успешен, има много заинтересувани, които чакат да се присъединят към ториевия клуб. Това ще разберем до края на годината, ако тестовият реактор Калпакам в Индия започне да генерира енергия.

Имаме нужда от чисти енергийни източници, за да се предотвратят промените в климата, но опасенията, повдигнати от Фукушима причиниха стагнация в ядрената енергетика. Може би най-накрая дойде времето на тория.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !