Торове, лукови глави и Интернет без цензура

Компанията BitTorrent обеща да промени света към по-добро

А Последна промяна на 10 септември 2016 в 10:00 10819 0

Ръководейки се от принципа "разделяй и владей", в последните години протоколът BitTorrent зае водещо място в сферата на обмена на файлове в Интернет. При торент системата един голям файл се разбива на множество малки късчета, и по този начин той привлича върху себе си 3,5 % от общия интернет трафик (от общо 6-те процента, заети от предаването на файлове).

Планомерно следвайки избраната стратегия, компанията BitTorrent се опитва да привлече към себе си и останалата част от интернет трафика. В момента технологията P2P (peer to peer) за повечето потребители се асоциира с използване на торент клиент - "пиратска програма". Тази, в общи линии, незавидна репутация обаче е обвързана с някои много ценни свойства. Така е например, високата скорост на предаване на файловете (когато в различните точки на мрежата има достатъчно сийдъри) и независимост от сървърите за теглене и моментното им техническо състояние, а, също така, много по-високата степен на анонимност.

Миналия април на сайта на BitTorrent стана достъпна за сваляне бета версията на браузъра Maelstrom, който поддържа зареждане на цели сайтове чрез протокол Р2Р. Ако всичко върви по план и технологията набере популярност, е възможно традиционните центрове за данни, хостинг доставчици и облачни пространства да станат ненужни. А редовите потребители ще получат нова версия на Интернет – бърз, надежден, а също така и без цензура.

В пиратски води

За да разберем предимствата на Maelstrom, трябва да преговорим какви са особеностите на целия протокол BitTorrent. Обикновено, когато искаме да влезем в някой сат или да свалим файл, компютърът ни се свързва със сървъра, на който е разположен сайтът, и получава цялата нужна информация от него. При това положение скоростта на прехвърляне на данните ("зареждане") е ограничена от три неща: пропускателната способност на сървъра, на интернет връзката и зависи от броя на желаещите да достъпят конкретния ресурс. Често се случва, когато сензационна информация се появи на някой сайт, хиляди потребители наведнъж отправят заявки и сайтът "пада": максималната пропускателна способност на сървъра е достигната. Също така, ако този сайт се окаже с нещо неудобен (напр. на управляващите), лесно може да бъде изтрит от сървъра или дори да се унищожи целият сървър.

При сваляне на файлове с помощта на BitTorrent протокола потребителят инсталира на компютъра си специална програма – т.н. торент клиент. Файлът – напр. филм – е разположен у много потребители. Инсталираните на техните компютри торент клиенти събират информация у кои потребители има "парчета" от този файл или целият файл. Торент клиентът сваля парчетата от различните компютри и накрая доставя на искащия файл потребител целия файл.

Важното в случая е, че парчетата се свалят не от един компютър, а от много едновременно. Максималните им изходящи скорости се натрупват и така става възможен наистина гигантски "шлюз" и така тясно място във веригата става входящият канал на този, който сваля файла.

Именно поради факта, че да се контролира съдържание, разпределено на стотици компютри на най-различни географски точки, е несравнимо по-трудно, BitTorrent протоколът е станал една от главните движещи сили на интернет пиратството.

Отгоре е схемата на традиционен централизиран протокол за трансфер на файлове (напр. FTP), а под нея е Р2Р

Без цензура

Преимуществата на такова нещо като Р2Р браузър са очевидни. Преди всичко,от гледна точка на скоростта това е саморегулираща се система. Естествено е, че най-популярното съдържание ще се разпредели на възможно вай-голям брой компютри и ще се сваля от тях с най-висока скорост. Думите "сайтът падна" в този случай просто ще изгубят смисъл.

Сайтовете и услугите, основани на Р2Р протокола, могат да се окажат много по-сигурни от гледна точка на запазването на лични данни: ако съдържанието на сайта не се съхранява като традиционна база данни на сървър с конкретен физически и мрежов адрес, ще бъде трудно да бъдат откраднати. А също така да се изтрие от мрежата и неудобно някому съдържание също ще бъде по-сложно.

Все пак един интернет сайт не е същото като един филм или голям файлов архив. Основната разлика е в следното: файлът задължително е необходим на потребителя в цялостен вид, поради което е лесно да бъде разделен на няколко парчета и при свалянето те да бъдат обединени. При работа със сайт обаче най-често се зареждат малки късове информация по заявка на потребителя: текст, графични файлове, звукови файлове, коментари. Информацията за това къде се пазят всички тези дреболии, може сама по себе си да не е малка. За момента разработчиците казват, че са успели да разрешат този проблем, макар и да неразкриват как точно. Браузърът Maelstrom е построен на същата платформа като Opera или Chromeи може да работи както с Р2Р сайтове, така и с "обикновени".

Обаче още няма ясен отговор на въпроса как точно ще се извършва администрирането на един такъв сайт. Да предположим, че авторът на статия или потребител в коментар са направили печатна грешка. Как точно промените ще се отразят така, че да се гарантира висока скорост на преглед за различните потребители?

За съжаление, технологията на BitTorrent не позволява конвертиране на традиционен ресурс в Р2Р. Сайтовете би трябвало да са специално разработени за разпространение по тази технология, а такива инструменти за разработчици вече са достъпни в Интернет. Като че ли в момента това е едно от главните препятствия по пътя на внедряване на технологията.

"Този сайт се поддържа от 397 потребители плюс Вас, а не от централизиран сървър", е рекламният девиз на Maelstrom, което е и сърцето на технологията на BitTorrent

Много потребители се опасяват, че безграничното разпространение на Р2Р сайтове ще доведе до главоломно разрастване на мястото на хард дисковете, отделено за кеш, и спадане на производителността. По думите на ръководителя на комуникациите в BitTorrent Кристиана Аверила (Christiana Averilla) това няма как да се случи: при достатъчно участници никой от тях няма да забележи увеличаване на кеша на своя твърд диск.

Независимо от всички тези проблеми, интернет общността следи и ще следи развитието на Maelstrom. Движещата сила на разпространението му е защитата от цензура и стремежът към анонимност. В това отношение браузърът може да се окаже по-успешен дори от легендарния "луков маршрутизатор" TOR.

Tor всъщност е съкращение от The Onion Router и представлява мрежа от работни станции, които са проектирани така, че да препращат информацията между тях чрез т.нар. onion рутиране, която позволява на потребителите, които я използват да сърфират абсолютно анонимно. Самото "луково" (onion) рутиране е доста странен и интересен термин, и няма нищо общо с лука като растение, а със самата му структура. Основната цел на onion рутирането е да осигури анонимността на потребителите, които изпращат или получават информация, а също така и на самата информация. Самата система на подобно рутиране е изградена на принципа на Шаум за множествените каскади, според който едно съобщение минава през множество прокси сървъри (компютри) и се насочва от един към друг по абсолютно произволен принцип и по този начин става практически невъзможно за проследяване. Заедно с това всеки рутер от тази система криптира съобщението, което предава към следващия със свой логаритъм и така, дори и ако някой успее да подслуша даден рутер, то той няма да може да проследи или дешифрира съобщението, когато то стигне до другата машина. Естествено, ако някой контролира абсолютно цялата мрежа от рутери, то тогава той ще може да проследи пътя на съобщението, но това нещо е практически невъзможно.

Предимството на подобен род предаване на информация е, че никой не може да предвиди към кой рутер ще бъде пренасочено съобщението и същевременно от кой рутер идва преди това. Точно тази степен на непредвидимост е основното оръжие на подобен род системи, но в интерес на истината не гарантира 100 %-това непробиваемост. Реално степента на сигурност и анонимност на предаване на съобщенията се определя от съотношението между всички рутери в системата на препредаване и тези, които са компрометирани.

BitTorrent обаче се ориентира към масовост и разпространените с негова помощ идеи могат да бъдат възприети не само от интересуващите се, но и от масовите потребители.

Срещу облака

Вече свикнахме да работим вкъщи над даден документ, да го запазим в облачното си хранилище Google Drive, Windows SkyDrive или DropBox и когато отидем на работа, да продължим. В областта на синхронизацията BitTorrent предлага решението Sync. За да го използват, две устройства трябва да са едновременно включени (вероятно това е главното ограничение на технологията). Например, това може да са персонален компютър, на който се съхранява файлът, и смартфон. Предимството на Sync е в това, че файловете се предават направо от компютъра към смартфона, избягвайки страничните услуги, чиято скорост може да бъде ограничена. Обикновено да се предаде файл чрез тази технология е много по-бързо, отколкото да се свали той от "облака". Очевидно ограничение на Sync обаче е необходимостта да се съхраняват файловете на собствения твърд диск вместо на отдалечен сървър.

Антон Оруш, Sandacite.bg – http://www.sandacite.bg

Източници:

Maelstrom : BitTorrent officialise son projet de navigateur décentralisé - http://www.nextinpact.com/news/91346-maelstrom-bittorrent-officialise-son-projet-navigateur-decentralise.htm

BitTorrent: есть ли будущее у Интернета без цензуры? - http://www.popmech.ru/technologies/171291-bittorrent-est-li-budushchee-u-interneta-bez-tsenzury/

BitTorrent is building a decentralized web browser - https://gigaom.com/2014/12/10/bittorrent-is-building-a-decentralized-web-browser/

Tor (anonymity network) - https://en.wikipedia.org/wiki/Tor_(anonymity_network)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !