Twitter публикува данните за почти четири хиляди акаунти на руски и ирански тролове

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 октомври 2018 в 10:28 41954 0

Кредит Pixabay

Социалната мрежа Twitter публикува на свободен достъп архив, състоящ се от 10 милиона туита и други материали, създадени от тролове от руски и ирански разузнавателни служби, използвани за дезинформационни кампании в интернет, съобщава Reuters.

По този начин администрацията на социалната мрежа обнародва информацията за почти четири хиляди акаунти, които са свързани както с Иран и с най-известната "фабрика за тролове" - руската "Агенция за интернет изследвания", която се подозира, че се е намесила в президентските избори в САЩ и редица други дезинформационни атаки в интернет.

На 5 септември главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси и главният оперативен директор на Facebook, Шерил Сандберг, се явиха пред американския Сенат, където дадоха показания за използването на социални мрежи за разпространяване на политическа пропаганда и фалшиви новини по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

През април 2018 г. Марк Зукърбърг, основателят на Facebook, свидетелства в Сената и Конгреса за този случай.

По време на изслушванията, говорителката на Facebook Шерил Сандберг призна, че съществуват "фалшиви новини", но отрече слуховете, че ръководството на компанията е знаело за чуждата намеса в изборите през 2016 г. Тя увери, че програмистите на социалните мрежи затварят всякакъв възможен достъп за проникване на агентите на влияние.

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси заяви, че приложението за обмен на публични съобщения не е политически или идеологически ангажирано и е създадено така, че всеки да може да се изкаже.

В отговор на въпроси от сенаторите мениджърите на Facebook и Twitter представиха своята визия за заплахите в киберпространството, но не можаха нито да потвърдят, нито да отрекат, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г. и волно или неволно е помогнала на Тръмп да стане президент на Съединените щати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !