03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учат смартфони да се държат като … автономни коли

Проектът ще спомогне устройствата да започнат да се ориентират и без наличието на GPS

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 декември 2015 в 15:00 85870
Снимка: Изследователски екип в Кембридж

Така наречените „умни“ автомобили са бързо развиващ се сегмент, интересен с това, че обединява множество различни технологии – от картографски софтуер, през сензори и радари, до позициониращи услуги – с цел в бъдеще да не се налага да караме колите си сами. Технологията може осезаемо да промени живота ни, а от Институтът на инженерите по електротехника и електроника дори прогнозират, че заради този нов сегмент до 2040 г. ще спрат да се издават шофьорски книжки.

Преди броени дни един изследователски екип от Кембридж пък обяви, че използва някои от технологиите в автономните коли, за да „научи“ смартфоните да навигират по сходен начин, което би им позволило да се ориентират дори без наличието на GPS свързаност.

Това, което са направили на практика, са две нови софтуерни програми, които работят на мобилни телефони, но „мислят“ по-скоро като автономни коли. Първата се нарича SegNet и е способно да сканира околните улици с камерата на смартфона и да ги класифицира, подреждайки обектите в 12 различни категории. Сред тях са например пътища, сгради, улични знаци, дори участници в движението като пешеходци или велосипедисти.

Първоначално приложението е „обучено“ от студенти в Кембридж, но характерно за него е, че може да се самообучава на база на вече въведената информация. Освен това се справя добре в тъмнината, както и в по-сенчеста среда.

Другата програма, създадена от екипа, използва посочените визуални данни, за да определя къде точно се намира смартфонът в момента – разпознавайки геометрията на околните сгради. По сходен начин автономните коли на Google например могат да сравняват дигиталните карти със записаната от тях самите нова информация, ориентирайки се по-добре на пътя. Възможно е новата технология да добави интелигентност и когато шофираме „традиционните“ си коли, както и да ни помогне да се ориентираме по-добре дори и пеша.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.