25 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ученици от цял свят се състезаваха с роботи в София (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 април 2017 в 13:42 31860

София стана домакин на поредното издание на Botball - надпревара на роботи, изцяло дело на ученици. Условието на състезанието е машините да са изградени и програмирани да маневрират без необходимостта от дистанционно управление.

Тазгодишното издание се проведе за първи път в България и в него взеха участие и два български отбора - от Технологичното училище "Електронни системи" и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

Тези отбори участваха и в миналогодишното издание на състезанието, провело се във Виена. Членовете им са ученици от 9, 10 и 11 клас, повечето от които участват за първи път в Botball. Те се похвалиха, че са успели да се подготвят за изключително кратко време - в рамите само на 1-2 месеца.

Освен с технологични спънки, децата е трябвало да се справят и с липсата на средства за подготовката на роботите. Надеждата на ръководителя на екипа от "Джон Атанасов" г-жа Милена Гошева е повече български фирми да подадат ръка на бъдещите учени на България и това да стимулира и други български училища с интереси в областта на роботиката да се включат в световноизвестното състезание през следващите му издания. 

Отборът на Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" - Vendom Genesis

Отборът на Технологичното училище "Електронни системи" - TUES Bulgaria

Освен състезателна част, програмата на Botball включваше и представяне на научни изследвания от ученици.

Надпреварата беше част от Европейската конференция по образователна роботика (ECER 2017), която събра над 200 участници от различни държави като Германия, Албания, Австрия, Белгия, Египет, Кувейт, Полша и т.н. и на която бяха представени научни открития и разработки в присъствието на водещи изследователи в областта. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.