04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Върджин разкрива прототипа на капсулата Hyperloop в Дубай

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 февруари 2018 в 15:23 441941

Компанията Virgin на Ричард Брансън представи в Дубай футуристичен прототип на капсулите, които ще превозват пътници със скорост до 1200 км/ч., когато пуснат транспорта Hyperloop.

Концептуалните капсули дават първа представа за луксозните условия в бъдещите транспортни средства.

Дубайската агенция за пътни превози (RTA), която иска 25% от всички пътувания да бъдат без шофьори до 2030 г., показа дизайна на Hyperloop капсулите на церемония в града като част от Месеца на иновациите на ОАЕ.

Ако нещата вървят по план, пътуването между Абу Даби и Дубай, два от най-богатите градове на ОАЕ, отделени с 140 км може да отнеме 12 минути. Всичко това благодарение на системата за Hyperloop, която ще започне да функционира до 2020 г., подчертава Еconomic Тimes

Досега с автомобил са нужни около 90 минути, за да се стигне до Абу Даби от Дубай. Системата Hyperloop може да транспортира около 10 000 пътници на час и в двете посоки.

Какво стои зад технологията

Технологията Hyperloop използва електромагнитна задвижваща система за транспорт на товари и пътници във вакуумна тръба. Системата е проектирана да подпомогне левитацията на капсулата като драстично намали триенето така че да се движи в тръбата със скорост над 1000 км/час.

Това ниво на скорост се постига чрез намаляване на налягането на въздуха вътре в тръбата до еквивалентното налягане на 60 000 м над морското равнище.

През 2013 г. собственикът на Tesla и SpaceX Илън Мъск предлага за първи път идеята за този революционен транспорт. Според него това ще бъде по-безопасен, по-бърз и по-удобен начин за превоз на дълги разстояния от автомобилите и влаковете, като същевременно е с ниска цена.

Как се роди Virgin Hyperloop One

На 12 октомври 2017 г. Hyperloop One и Virgin Group разработиха стратегическо партньорство за формиране на Virgin Hyperloop One. С това партньорство Ричард Брансън се присъедини към борда на директорите, а самият Брансън и Virgin Group инвестират в Hyperloop One 212 млн евро. Впоследствие Hyperloop One се преименува на Virgin Hyperloop One, а Брансън става председател на борда на директорите.

Virgin Hyperloop One работи в тясно сътрудничество с Dubai RTA.

Ричард Брансън също обяви подобен проект за Мумбай преди няколко дни.

Ще се развие ли този футуристичен транспорт?

Ще почакаме и ще видим. 

Много учени смятат идеята за невъзможна.

По-рано миналата година на тестовата площадка на Hyperloop One в Невада се извършиха тестове, използвайки пълноразмерни капсули,които достигнаха скорост от 310 км/ч.


zuljin
Рейтинг : -12194
26.02 2018 в 16:53 1
+ 1
- 3
Много добре, само дето ги делят едни 890км/ч, до желаната скорост 1200... Да се обзаложа ли, че Китай пръви ще я постигнат?
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.