Високоговорител от графен генерира звуци с помощта на топлина, а не с вибрации

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 май 2017 в 08:55 5579 0

Кредит exeter.ac.uk

Учени от Университета в Ексетър разработиха високоговорител, който не се нуждае от механични вибрации.

В основата му е материалът графен, който при нагряване и охлаждане може да генерира сложни и контролируеми звукови сигнали.

По същество той съчетава говорител, усилвател и графичен еквалайзер в чип с размерите на нокът на палец, пише сайтът на университета.

За разработката се съобщава в списание Scientific Reports.

Традиционните високоговорители работят с мембрана, която вибрира механично и деформира въздушната среда в определени граници, генерирайки по този начин звукови вълни.

Това е неудобна технология, която почти не се е променила повече от век.

Новата технология не включва движещи се части и не използва никакви вибрации. Слой от материала графен с дебелина един атом бързо се нагрява и охлажда с променлив електрически ток и прехвърля тази термична промяна на въздуха, като го кара да се разширява и свива и по този начин генерира звукови вълни.

Термоакустично поколение. Спектър на звука (вдясно) в резултат от два източника на ток (вляво) с различна честота и амплитуда. Multi-frequency sound production and mixing in graphene. Scientific Reports (2017) M. S. Heath & D. W. Horsell

Въпреки че превръщането на топлината в звук не е нещо ново, екипът от Ексетър е първият, който показва, че този прост процес позволява звуковите честоти да се смесват, усилват и да коригират силата на определени диапазони от честоти - всичко в рамките на едно и също с размери от няколко милиметра устройство.

Графенът, който е почти напълно прозрачен и едновременно с това е способен да възпроизвежда сложни звуци без физическо движение, може да постави началото на ново удивително поколение аудио-визуални технологии, включително екрани на мобилни телефони, които предават и образ, и звук. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !