Вижте холограмните животни в спектакъла на цирк Ронкали (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 юни 2019 в 00:04 8275 0

Кредит: Roncalli circus

Германският цирк Ронкали е един от най-известните европейски циркове и създава зрелищни шоу програми от 1976 година насам, но в последните години преминава към съвременните технологии при създаването на спектаклите си. 

В желанието си да подкрепи опазването на дивите животни, циркът решава да използва холограмни животни вместо истински. Решението идва през 2017г., а първите представления се случват година по-късно. В турнето си през 2019г. отново използва холограмните технологии.

Шоуто започва като обикновен спектакъл, но в един момент сякаш от нищото се появяват галопиращи коне, слонове, балансиращи на два крака и грамадна златна рибка, които са всъщност 3D холограми и проекции.

Холограмно изображение на слон от турнето на цирк Ронкали 2019. Кредит: Circus Roncalli/flickr

Екип от 15 3D дизайнери и софтуерни инженери и единадесет лазерни прожектора правят възможно проектирането на огромните холограми, които запълват 32-метровия манеж и са видими от всяко място.

"Направихме нещо невиждано досега. Холограмите са обли, заради формата на сцената", споделя основателят и директор на цирк Ронкари Бернард Пол (Bernhard Paul) и добавя, че публиката оценява високо използваната технология.

Препускащи холограмни коне на манежа на цирк Ронкали. Кредит: Circus Roncalli/flickr

От физическия департамент на Университета в Илинойс обясняват, че холограмите са създадени посредством лазерни проектори с различни честоти и дължини на вълната за различните цветове. При проектирането лазерният лъч се разделя на две, като единият сноп осветява обект, а другият се отразява от огледало със специално покритие, също към зрителното поле на проектирания обект.

Принципът е почти същият като на нормалните изображения, заснети през леща върху филм или дигирален сензор, с тази разлика, че светлината се отразява от обекта и интерферира със светлината от огледалото. Когато достигне покритието се проявява интерференчната картина между двата снопа светлина.

И други страни по света като Ирландия, Италия и Индия са забранили използването на животни в цирка. А тази година, в цирк Ронкали за пръв път се използва дори робот като акробатичен партньор на цирков артист. 

Източник: IFLScience - Longstanding German Circus Replaces Live Animals Will Holograms

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !