Започват първите тестове на 3D принтирани бионични ръце за деца

Антония Петрова Последна промяна на 13 юни 2017 в 11:26 3293 0

Първите в света клинични изпитания на отпечатани на 3D принтер бионични ръце за деца започват тази седмица в британския град Бристол, съобщи ВВС. 

Прототипът на ръката вече се използва от 11-годишната Тили Локли (Tilly Lockley), която губи ръцете си през 2007 г. след като заболява от менингит група В (meningococcal septicaemia).

Тили обединява сили с екип от водещи учени, за да може следващото поколение протези да са специално устроени с мисълта за осигуряване на активен живот за деца. Тили обикаля света от миналата година, за да повиши осведомеността за усложненията, които могат да последват от заболяване с менингит, както и да събере средства за закупуване на собствени изкуствени ръце, за което ще й трябват около 20 000 паунда.

Снимка: NCJMEDIA

Бионичните ръце са дело на компанията Open Bionics, базирана в Бристол, която е създадена само преди четири години. Компанията вече работи с 10 деца, за да се оценят ползите от тези устройства. Едно от тези деца е и Тили Локли.

Засега обаче достъпът до 3D принтираните бионични ръце е ограничен поради това, че са прекалено скъпи и не се поемат от британската здравна система. Именно заради това се провеждат нови експерименти, за да се види дали могат да бъдат произведени с по-малко разходи. В зависимост от резултата на проучването до няколко години по-широк кръг хора ще има достъп до тези бионични ръце.

От Open Bionics изчисляват, че по света има приблизително 2 милиона души без ръце. Компанията е основана от Джоуел Гибард и Саманта Пейн (Joel Gibbard,Samantha Payne) и вече е спечелила редица награди, като такава на стойност милиони долари, връчена за бионичната ръка, принтирана на 3D, по време на UAE Robotics for Good Awards в Дубай в началото на годината.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !