Заради Брекзит Великобритания ще загуби европейските сателитни навигационни станции

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 март 2019 в 11:27 2474 0

Кредит: OHB

ЕС планира да прехвърли на своята територия спътниковите навигационни станции Galileo, включително тези, предназначени за предаване на секретни данни, във връзка с напускането на Великобритания, съобщи вчера Европейската комисия.

Глобалната спътникова навигационна система на ЕС Galileo предоставя услуги за позициониране , аналогични на американската GPS, на приблизително 600 милиона потребители от декември 2016 г.

„Като част от работата по подготовка за Брекзит Европейската комисия предприема необходимите оперативни мерки, за да осигури непрекъснатост на работата и да запази сигурността на спътниковата навигационна система Galileo след оттеглянето на Великобритания от ЕС”, пише в съобщението си еврокомисията.

След решение на Комисията през януари 2018 г. бе преместен в Испания резервният център за наблюдение на сигурността на Galileo (GSMC), Сега са премахнати двете сензорни станции на Galileo, разположени на Фолклендските острови и остров Възнесение.

Тези сензорни станции съдържат криптографски материал и класифицирана информация на ЕС, която в съответствие с правилата на ЕС за сигурност, не се допуска да се намира на територията на трети страни, освен ако не са налице съответните споразумения.

Прехвърлянето на тези две станции няма да повлияе на цялостното представяне на Galileo, увери ЕК.

Великобритания похарчи около 1,2 млрд. паунда за участие в системата Galileo. По-рано Министерството на финансите се консултира адвокати относно възможността за връщане на тези средства от ЕС в случай на ограничаване на достъпа до системата.

Най-важното
Всички новини