Алгоритъм ще може да предсказва цунамита

Иновативният метод е измислен от учени от Австралийския национален университет

Александър Александров Последна промяна на 26 май 2016 в 09:53 9363 1

Група сеизмолози са на крачка от научно откритие, което може най-после да даде на човечеството надеждно средство за предсказване на опасните вълни цунами, отнели живота на хиляди хора.

Учени от Австралийския национален университет са създали алгоритъм, който вероятно някой ден ще може да прави надеждни прогнози, кога жителите в градовете по океанското крайбрежие да очакват вълните – убийци.

Изследователският екип е провел проучвания на акваторията на Япония, на база на които е създал софтуерна система, способна да пресъздава движението на досегашни вълни цунами, определяйки нивото на заплаха.

Решението е наречено Time Reverse Imaging Method. На практика то използва данни от океанските сензори, събирани в миналото, за да възстанови начина, по който една цунами вълна е изглеждала, когато се е зародила. Учените са използвали включително и информация за мощното цунами, което удари Япония на 11 март 2011 година.

Досегашните методи за превенция от опасните вълни включват мрежи от сензори, които проследяват явленията в океана, търсейки прилики с предишни случаи на цунами. Този подход обаче има редица слабости, тъй като ако нова вълна – убиец се зароди по начин, различен от досега известните сценарии, тя вероятно няма да бъде засечена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

23.06 2016 в 05:58

Досегашните методи търсели прилики с предишни случаи на цунами. Което не било добре, щото можели да пропуснат различна вълна.
Затова създали нова система която се базира на... предишни случаи на цунами?!

Ако има нещо ново, то сте пропуснали да го напишете в статията.