Екран за смартфони възстановява сам драскотините си

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 април 2017 в 10:28 27777 0

Кредит Dignited

Ако изпуснете смартфона си и се счупи екранът му, обикновено има две възможности - да се смени екрана или целия телефон. Химици от Университета на Калифорния в Ривърсайд са измислили трети вариант - материалът на екрана сам да "зарасне", разказва Business Insider.

Учените вече проведоха няколко изпитания на материала, включително и способността му да се възстановява сам от драскотини. След това счупват материала наполовина и той автоматично зараства в рамките на 24 часа, разказва Чао Уанг (Chao Wang), ръководител на изследването.

Материалът може да се разтегля до 50 пъти от първоначалния си размер.

Материалът може да се разтегля до 50 пъти от първоначалния си размер. Wang lab

Направен от разтеглив полимер и йонизирани соли, които създават специален тип връзка, която се нарича йонен дипол. Силите, създаващи тази връзка се генерират между полярни молекули вода и натриев йон. Кислородният атом в молекулата на водата има леко отрицателен заряд и се привлича от положителния натриев йон. Тези междумолекулни йон-диполни сили са много по-слаби от ковалентните или йонните връзки.

Благодарение на този тип връзки, когато материалът се счупи или получи одраскване, йоните и молекулите ще се привлекат една към друга и ще възстановят материала.

За първи път учените създават самовъзстановяващ се материал, който може да провежда електричество, което го прави особено полезен за използване за екрани и батерии на мобилни телефони, коментира Уанг.

Wang lab

Някои телефони на LG, като G Flex, вече влагат подобен материал за задния капак, който може да се възстановява от драскотини. Но този материал не може да провежда електричество, така че производителите не могат да го използват за екрани. Повечето телефонни екрани имат мрежа от електроди отдолу и когато са докосвани пръст (който също е проводим) се затваря верига, която казва на телефона какво да прави.

Според изобретателят Уанг новият самовъзстановяващ се материал ще започне да се използва за телефонни екрани и батерии до 2020 година.

Екипът представи своите изследвания по време на срещата на Американското химично общество, най-голямата световна научна организация, посветена на химията.

"Самовъзстановяващите се материали може сега да изглеждат далеч от реално приложение, но аз вярвам, че в най-скоро време ще влязат в употреба при мобилните телефони", заяви Уанг. "В рамките на три години много , все повече самовъзстановяващи се продукти ще се появят на пазара и ще променят ежедневието ни".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !