29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Експерти развенчаха мита за спасяването на мокър смартфон с ориз

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 септември 2015 в 08:38 115360
Снимка: The Verge
Свързани новини

Изсушаването на мокър смартфон с ориз е мит, но все пак е полезен за известно време. Това заяви от личен опит експертът от The Verge. 

Коментаторът на The Verge Майкъл Зеленко (Michael Zelenko) разказа за своя опит да спаси смартфона си с ориз. Той скочил в езеро, забравяйки, че в задния джоб на панталона си има iPhone 5S. След 26 часа, един от местните водолази забелязал брестящото лого на Apple на дъното. Смартфонът е върнат на безпомощния си собственик.

Майкъл си спомнил най-популярния метод за съживяване на "удавен" смартфон: да се зарие в ориз, който да поеме цялата влага. За първи път тази техника за спасяване на смартфон е използвана през юли 2007 г., малко след излизането на първия iPhone. Методът е описан от интернет форума MacRumors. По това време журналист от Washington Post по същия начин спасява своя смартфон BlackBerry, а след това го описва в Lifehacker.

Според Зеленко техниката с използване на ориз за абсорбиране на влагата в наводнени устройства е доста по-стара. През 40-те години на миналия век, тя се използва от работещи в тропиците фотографи, за да съхраняват апаратурата си.

Майкъл сложил своя iPhone в ориз в продължение на 24 часа, след което се опитал да го включи. Устройството заработило. Системата се зареждала, работели говорителите и микрофонът, а дори и камерата. Но това било точно две седмици. После спрял да лови сигнала и да идентифицира мрежата. В сервиза веднага го попитали дали не го е изпускал във вода.

"Оризът е мит, той помага само за известно време да се съживи смартфона. Работата е там, че най-лошото нещо, което можем да направим след падането на смартфона във водата, е да се опитаме да го включим. Оризът ни кара да чакаме, предпазва ни от изкушението да убием на място смартфона си с включване. А той може да изсъхне и без ориз" - обобщава Майкъл Зеленко.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Телефони
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.