Европейският съюз стартира нов проект за разработка на мобилни стандарти от пето поколение

Инициативата, наречена METIS-II, ще се осъществява от международен консорциум с участието на ЕС, Китай, Япония, Южна Корея и САЩ

Александър Александров Последна промяна на 16 юли 2015 в 15:22 4134 0

Кредит Ericsson

METIS-II е името на нов проект на Европейския съюз за развитие на мобилните стандарти от пето поколение (5G), който стартира в рамките на инициативата 5GPPP (5Generation Public Private Partnership).

Това съобщиха представители на шведския телеком производител Ericsson, който е координатор на проекта и ще играе ключова роля в разработката на новите стандарти.

Целта на проекта е да бъде създаден цялостен дизайн на новите клетъчни мрежи от пето поколение и план с препоръки за тяхната стандартизация. По този начин ще бъде създадена рамката за партньорството между страните, участващи в 5GPPP за обща оценка на концепциите за мрежовите технологии от пето поколение и план с препоръки за 5G спектъра. Проектът ще доведе също до изготвяне на план за съгласувани действия, насочени към регулаторните органи и органите по стандартизация.

Припомняме, че партньорството 5GPPP беше сформирано през пролетта на 2014 г., а през миналия месец март организацията представи своя напредък на пресконференция по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Събитието, в което взе участие и журналист на Offnews.bg, зададе бъдещите насоки за развитие на мобилните услуги от пето поколение. Очаква се те да обезпечат бъдещото развитие на технологии от типа Ïnternet of Things (Интернет на нещата) за свързване с мобилна връзка на всевъзможни предмети около нас, включително нашите домове, автомобили, градската инфраструктура и много други неща.

Както посочват от Ericsson, METIS-II ще може да стимулира постигането на консенсус в световен мащаб, да изготви пълна картина на потребностите на мобилните и вертикалните индустрии, както и да разпространява резултатите до съответните органи, форуми и групи за стандартизация във всички региони. Проектът ще се осъществява от международен консорциум, състоящ се от 23 партньора от ЕС, Китай, Япония, Южна Корея и САЩ, включително повечето от големите международни доставчици, основните оператори и ключови изследователи.

Проектът е съфинансиран от програмата за научни изследвания на ЕС Horizon 2020 и e с бюджет от 8 млн. евро. Като основен двигател и координатор заедно с глобалния консорциум, Ericsson ще интегрира технологии в дизайна за радио достъп и ще предоставя платформа за съвместни действия, насочени към регулаторните органи и органите по стандартизация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !