Facebook препоръчва на пациенти на психиатър да се сприятелят. Как е разбрал?

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 август 2016 в 14:48 21869 0

Способността на Facebook да намира хора, "с които може би се познавате" , понякога изненадва. Е, ако с човека имате много общи приятели е ясно. Но понякога Facebook ви препоръчва бивш колега, с когото 15 години не работите заедно и нямате общи приятели във Facebook - как става това? 

Ясно е, че Facebook взема под внимание не само общите приятели, а и нещо повече. Можем само да гадаем каква е тази функция, която не може да бъде изключена в настройките.

Можем само да гадаем за огромния масив лични данни, които събира Facebook. Само погледнете в 98 опции за насочване, които Facebook предлага на рекламодателите за целева реклама, за да усетите безпрецедентния мащаб на профилиране на потребителите. 

Журналистката Кашмир Хил (Kashmir Hill), главен редактор на Fusion, разказва за един необичаен случай, дори за възможностите за Facebook.

С журналистката се е свързала жена, която работи като психиатър (наречена е условно Лиза, но това не е истинското й име).

Лиза рядко влиза във Facebook, най-вече, за да отговори на покани за участие в събития. Но миналото лято, тя забелязва, че Facebook започва да й препоръчва като нови приятели ... собствените й пациенти.

Жената обяснява, че не е предала на Facebook списъка си с телефони и въобще не е импортирала контактите си от имейла си. Това означава, че не е ясно как Facebook е намерил тези хора.

Пациентите на Лиза са предимно възрастни хора с различни здравословни проблеми, но има едно изключение - сноубордист малко над 30 години. Именно той смейки се й разказал историята. Facebook му препоръчвал за приятели често непознати, любителите на екстремни спортове на неговата възраст, които карат сноуборд или скачат с парашут. Но напоследък младежътзапочнал да получава предложения да се сприятели с някакъв странен старец - 70-годишен мъж, който се придвижва с количка и още един възрастен мъж, който страда от церебрална парализа. Сноубордистът шеговито предположил: "Може би това са ваши пациенти?". Лиза била втрещена, защото тя наистина разпознала в тези хора свои пациенти, но което няма право да признае, за да не наруши лекарската тайна.

От къде Facebook е разбрал за тях?

Вариантите отпадат един по един. Лиза твърди, че не е добавяла за приятели нито един от пациентите си. В офиса си няма WiFi, където биха могли да се регистрират пациентите. Тогава разбрала, че Facebook е експериментирал с предложения за приятелство по геолокация, и решила, че причината може да тази. Facebook разбрал, че някои потребители често се появяват на едно и също място - значи могат да станат приятели. Но представителите на Facebook уверяват, че експерименталната функция е приложена за малък брой потребители. Експериментът продължил само четири седмици в края на 2015 г. и вече е приключил.

Вярно е, че има някои съмнения за верността на думите на Facebook, защото твърде често предлага за приятели хора, които наскоро са се срещали в реалния живот.

Но в официален коментар на представител за Slashdot Facebook за пореден път потвърди, че компанията "не използва данни за местоположението, като например местоположението на телефона и информация за местоположението, която сте добавили към профила си, за предложения за приятелство. Ние можем да предлагаме хора въз основа на информацията за общи познати, информация за месторабота и образование, ваши общности, импортираните контакти и други фактори".

Facebook не успя да отговори на журналистическото проучване на Кашмир Хил и да внесе яснота "без допълнителна информация за хората, които се препоръчват за приятели", но психиатърът отказа да съобщи техните лични данни.

Можем само да предполагаме как Facebook е определил тези хора. Според Кашмир Хил, най-вероятната версия е въз основа на телефонните номера от списъка й с контакти в телефона. Много хора не осъзнават, че Facebook има достъп до контактите им, ако на телефона си имате мобилното приложение на Facebook. По този начин, ако има хора, които не сe познават един друг, тогава Facebook може, на теория, да им предложи да се запознаят.

Лиза смята, че е налице явно нарушение на лекарската тайна от страна на Facebook. Например, на една от нейните пациентки е препоръчан за приятел човек, с когото се видели на стълбите до кабинета на лекаря. И социалната мрежа услужливо й подсказва името му, заедно с останалата част от информацията от профила. Лекарят коментира, че сред нейните пациенти има хора, живеещи с ХИВ, които са се опитвали да се самоубият, страдащи от домашно насилие. Не може просто да им се предложи да се сприятеляват един с друг.

Изненадващо е, че много от потребителите все още не знаят, че Facebook купи компанията WhatsApp и много скоро техните телефонни указатели от смартфона ще се присъединят към списъка на Facebook, дори ако на телефона липса мобилното приложение на Facebook. Потребителите имат още няколко дни да се откажат от новите условия на WhatsApp за потребителско съглашение на новите условия, предлагани на последната актуализация на програмата.

Всичко това може да ви изглежда глупост, но само до момента, когато Facebook не посъветва съпругата ви да стане приятелка с любовницата ви.

А ако нямате такава, Facebook е достатъчно умен да ви намери.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !